Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ygeman hoppas på fler fällande domar

Färre vapen, vässad lagstiftning och ett fortsatt framgångsrikt polisiärt utredningsarbete. Det är vägen framåt efter nattens dåd i Biskopsgården, enligt Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Efter att en handgranat kastats in i en lägenhet och en åttaårig pojke omkommit går inrikesminister Anders Ygemans (S) första tankar till de anhöriga. 

Vad säger du om det som hänt i natt?
– Det första går tankarna till det här stackar offret och hans familj. Ett barn som slits bort från livet alldeles för tidigt under fruktansvärda omständigheter.

Hur ska man kunna skydda tredje man, i det här fallet barn som inte har med kriminaliteten att göra?
– Vår uppgift är att skydda både första, andra och tredje person. Ansvariga måste sättas bakom lås och bom. Utredningen kring skotten på Vårvädertorget är ett positivt genombrott så till vida att vi åtminstone i första instans lyckades knyta ett antal tungt kriminella till brott. Jag hoppas det genombrottet ska fortsätta och att man ska kunna gripa även dem som ligger bakom nattens händelse.

Är det här en strikt polisiär fråga?
– Ja, det är en strikt polisiär fråga när någon kastar in en handgranat i ett fönster.

Finns det något ytterligare, utöver det som görs i dag, som kan göras för att undvika den här typen av situationer eller får vi leva med det?
– Vi har vidtagit ett antal åtgärder, både för polisen i Västsverige – som jag vill betona har lett till flera fällande domar – och efter det har vi förstärkt lagstiftningen och tagit ett 20-tal nya lagar som trätt i kraft 1 juli i år.

Som exempel nämner han lagar som gör det möjligt att ställa gängledare till ansvar för brott som de känt till men inte direkt deltagit i, samt kriminaliseringen av vissa förstadium till brott, så som försök till narkotikabrott och försök till vapenbrott.

Hur tänker du kring de vedergällningar vi sett, där det här tycks vara den senaste i raden?
– Det är för mycket vapen och för mycket explosivvaror i omlopp. Vi måste minska tillgången till vapen och handgranater. Vi har skärpt polisens arbete och besökt länderna på västra Balkan och upprättat samarbetsavtal med dem för att kunna få tillgång till underrättelser och hindra inflödet av vapen.

Vad konkret kan du och regeringen göra?
– Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra lagstiftningen och förutsättningarna för polisen. Ett sånt utredningsarbete som pågår nu är det om hemlig dataavläsning, där vi utreder möjligheten för polisen att ta del av krypterad information som kommunicerar via andra plattformar, så som exempelvis Skype och Viber.

Vad händer nu?
– Det som händer nu är att polisen gör sitt arbete för att lösa det här brottet.

Vad har du gjort under dagen med anledning av nattens händelser?
– Jag har sett till att informera mig om läget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.