Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

West Pride blir internationell festival 2018

West Pride kommer tillsammans med Stockholm Pride arrangera EuroPride i augusti 2018. För Göteborgs del innebär det en större festival som kommer arrangeras i samband med Göteborgs kulturkalas, något som arrangörerna ser som en positiv effekt. – Det kommer vara fler på semester och fler tillresande i Göteborg då, istället för att ha det i början av juni, säger Rebecka Adin, verksamhetsledare för West Pride.

West Pride och Stockholm Pride har övertagit värdskapet för EuroPride 2018. Det innebär att festivalerna tillsammans kommer genomföra det internationella arrangemanget mellan den 27 juli till den 19 augusti 2018.

 – Vi fick överta värdskapet i Madrid, i går natt blev det ett officiellt överlämnade, men beslutet var taget sedan långt tillbaka, säger Rebecka Adin, verksamhetsledare för West Pride. 

EuroPride är en titel som en Pridefestival per år i Europa får rätten till att använda. Arrangemanget lockar ofta besökare från hela världen. 

LÄS ÄVEN: Rekord för Regnbågsparaden

Unikt samarbete

För West Pride innebär det att festivalen kommer att bli mycket större än vad den tidigare varit och att den kommer få ett större internationellt fokus. Även samarbetet med Stockholm Pride är unikt i EuroPride-sammanhang. 

– Annars arrangeras EuroPride alltid av en stad. Samarbetet med Stockholm Pride kommer göra att evenemanget växer demografiskt också, säger Rebecka Adin. 

EuroPride kommer totalt sträcka sig över 15 dagar, där tio dagar av festivalen arrangeras i Stockholm och fem dagar i Göteborg. Arrangörerna för festivalen i Göteborg hoppas att den ska engagera en större del av Göteborg 2018 än tidigare år. 

– Staden är väldigt engagerad i West Pride men under EuroPride hoppas vi får ett större engagemang under hela året inför festivalen, men vad det konkret blir det kan jag inte säga just nu. Vi vill att det blir ett evenemang för alla, säger Rebecka Adin. 

Samtidigt som Kulturkalaset

En nyhet är att festivalen kommer arrangeras i augusti istället för juni och i samband med Göteborgs kulturkalas. Enligt Rebecka Adin kommer det bidra till att festivalen når fler personer och man räknar i nuläget med att antalet besökare kommer öka med 25 procent. 

– Göteborgs kulturkalas har runt 200 000 besökare per dag, medan totalen för West Pride är 130 000 så det kommer såklart påverka. Det är en jättefin kombination att kombinera Göteborgs kulturkalas ihop med EuroPride, då vi kan kombinera deras tänk kring bland annat integration med vårt arbete för hbtq-rättigheter, säger Rebecka Adin. 

Internationellt fokus

Den största skillnaden jämfört med West Pride kommer vara att EuroPride har ett mer internationellt fokus med fler programpunkter på engelska och en större internationell publik. Nu återstår bara ett år av mycket planering för arrangörerna. 

– Vi ser fram emot augusti 2018, så nu är det bara att tuta och köra, säger Rebecka Adin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.