Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Way out west ser över alla nödvändiga åtgärder efter att SMHI utfärdat en stormvarning för fredagen. Bild: Adam Ihse/TT
Way out west ser över alla nödvändiga åtgärder efter att SMHI utfärdat en stormvarning för fredagen. Bild: Adam Ihse/TT

Way out west agerar efter stormvarningen

SMHI:s stormvarning har fått Way out west att agera. På torsdagen samlades festivalledningen för att gå igenom säkerhetsrutinerna.
– Vi ser över alla nödvändiga åtgärder just nu, säger Peter Björklund som är en av de ansvariga för Way out west.

Enligt SMHI väntas stormbyar på upp mot 27 meter per sekund nå Västsverige på fredagen och myndigheten har utfärdat en klass 2-varning. Under torsdagen samlades därför ledningen för Way out west för att se över säkerheten.

– Vi träffas alltid löpande och följer alltid väderläget noggrant. När man får sådana här väderleksrapporter så blir det ännu tätare mellan mötena, säger Joakim Skoglund som är pressansvarig för Way out west.

Lösa föremål ska bort

Under dagen skickade festivalledningen ut ett mejl till alla inblandade i förberedelsearbetet där man lyfter några punkter att tänka på vid blåsigt väder.

Till exempel att lösa föremål ska tas bort, att tält och stommar ska säkras upp samt att man ska undvika att skapa "segel" som vinden kan få tag i.

Man vädjar också om att se till att ha resurser på plats för att kunna vidta åtgärder under torsdagskvällen och fram mot fredagsmorgonen.

"följer rapporterna timme efter timme"

Om festivalplatsen inte kan bedömas som tillräckligt säker för publiken av den som är säkerhetsansvarig kommer festivalen inte att kunna öppna, men några beslut om att ställa in eller inte har inte tagits ännu.

– Vi följer rapporterna timme för timme nu och så får vi se hur det utvecklas under dagen. Jag vill inte spekulera i vad vi kommer att göra utan vi får se hur vädret faktiskt blir imorgon, säger Joakim Skoglund.

Han poängterar att säkerheten sätts främst och att man som festivalbesökare gör klokt i att hålla sig uppdaterad.

– Man kan följa väderleksrapporterna och även ta en extra koll på Way out west-appen som vi har som primär kommunikationskälla, säger Joakim Skoglund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.