Wallenstams hyresgäster bävar för chockhöjda hyror

En kraftig hyreshöjning hänger över Wallenstams hyresgäster på Vita Björn i Majorna efter renoveringen.10-åriga Nora har drömt mardrömmar om att hon ska behöva flytta från kompisarna på gården. – Det var obehagligt, säger hon.

ANNONS
|

Wallenstam ska stamrenovera 396 hyreslägenheter på Bangatan och Djurgårdsgatan i Majorna.Många hyresgäster känner sig skärrade inför vad den nya hyran kan innebära, som Nora Karlsson Nedholm,10 år. Hon och hennes familj har bott i samma fyrarummare sedan hon var ett år och livet på gården med kompisarna betyder allt. – Jag har haft mardrömmar om att vi måste flytta och det var obehagligt. Jag har kollat att jag kan gå kvar i samma skola om vi måste flytta, och det kan jag i alla fall. Hyresgästerna har krävt ett nollalternativ, men förlorade striden i Hyresnämnden. Helkaklade badrum och nya elledningar med jordade eluttag, är efter beslutet i nämnden, åtgärder som ingen kan säga nej till. För detta har Wallenstam i genomsnitt uppskattat hyreshöjningen till 11 procent för en normalstor tvåa. Hyresnämndens beslut är överklagat till Svea Hovrätt, men utsikterna att vinna är små mot bakgrund av tidigare domar i liknande fall. – Vi förstår ju att Wallenstam måste gå med vinst och våra bostäder behöver renoveras men det pris som vi får betala är inte skäligt. Vi får ingen verklig standardhöjning. Det är bara byte av befintlig standard till nytt och borde betraktas som löpande underhåll, säger Noras mamma Anneli Nedholm.

ANNONS

Läs också: Skärpt lagstiftning väntar Wallenstam har valt att stödja sitt hyreskrav på vad en motsvarande hyreslägenhet av samma standard och storlek i samma område kostar per månad. Kravet har alltså inget att göra med den verkliga kostnaden för byte av el och kaklade badrum.

– Jag har svårt att förstå att det inte måste finnas en koppling mellan vad en renovering faktiskt kostar och den yrkade hyreshöjningen, säger Anneli Nedholm.

Skälet är att hyressättningen i dag styrs av den så kallade bruksvärdesprincipen som går ut på att liknande lägenheter på en och samma ort ska ha liknande hyra. Frågan har prövats i domstol och av två likvärdiga bostäder är det den med högst hyra som avgör nivån.

Läs också: Så kan värden höja din hyra

På Bangatan finns ett par lägenheter, som är sedan tidigare är helrenoverade av Wallenstam, med nya fullt utrustade kök, jordade eluttag, och parkett på alla golvytor och nya dörrar. I badrum och toalett saknas dock kakel och klinker medan toalett och handfat är utbytta.

Första beskedet från Wallenstam var därför att hyreshöjningen för en av dessa bostäder skulle bli mycket lägre än för andra lägenheter. Men nu har Wallenstam yrkat på en 16 procents höjning, vilket innebär ett påslag på hyran på med 1 600 kronor.

ANNONS

När GP lyfter frågan blir svaret från Wallenstam så här:

– Vi håller med om att det inte är rimligt att det blir en så stor höjning i det fallet - så vi har tagit upp det i förhandlingarna med Hyresgästföreningen för att hitta en bra lösning., säger Marina Fritsche, affärsområdeschef vid Wallenstam.

Stamrenovering klassas som rent underhåll och är inget fastighetsbolagen är berättigade att höja hyran för. Mot den bakgrunden är det, enligt Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier, inte ovanligt att fastighetsbolag byter ut fullt fungerande badrum och kök – just för att kunna höja hyran. – Annars blir stamrenoveringen bara en kostnad för bolagen. I en del fall sker då tyvärr en överrenovering för att ekonomin ska gå ihop, säger han. Att renoveringen på Vita Björn skulle handla om överrenovering, avvisas av Wallenstam. – Vi erbjuder våra hyresgäster tre alternativ, så det tycker jag inte, säger Marina Fritsche, affärsområdeschef vid Wallenstam. Vad höjningen slutligen blir på Vita Björn för respektive lägenhet är oklart. Förhandlingar mellan Wallenstam och Hyresgästföreningen pågår. Annika Westlund bor i en tvåa tillsammans med sin 15-årige son och har redan en pressad ekonomi. – Vi har levt i ovisshet i två år nu. Det här är mitt hem och jag vill inte flytta. En höjning med en tusenlapp, som jag tror att det minst blir, slår hårt mot min ekonomi. Jag vet inte var sådana som jag ska bo i framtiden, jag skulle ju aldrig få ett lån för att köpa en bostadsrätt ens om jag skulle vilja, säger hon.

ANNONS

Detär akut brist på lediga hyresrätter i Göteborg och var hon skulle hitta en ledig billig lägenhet vet hon inte. Elisabeth Riisagar tillhör de hyresgäster som redan har flyttat på grund av ekonomin och lyckats hitta en bostad hon har råd med. – Jag kommer att vara fattigpensionär med en inkomst på 12 100 kronor före skatt om sex år och hade turen att få en annan lägenhet hos ett annat fastighetsbolag. Jag var jätteledsen när jag flyttade men nu, ett år senare, när jag följer vad som händer på Vita Björn är jag jätteglad att jag tog det beslutet, säger hon. Renoveringen av uppgångarna på Bangatan 37-39 har redan startat och väntas ta tre månader per uppgång. Fastighetsbolaget erbjuder en gradvis höjning av hyran där ett av alternativen är 50 procent rabatt på höjningen under de första tio åren. Wallenstam redovisade en vinst efter skatt på 1,7 miljarder sista kvartalet 2016. Det är mer än en fördubbling jämfört med motsvarande kvartal 2015 då vinsten slutade på 586 miljoner kronor.

Läs mer: Krönika: Fastighetsägarna de stora vinnarna

Cirka 14 000 lägenheter är aktuella för stamrenovering i Göteborg. Vid sidan om Wallenstams fastigheter på Vita Björn handlar det bland annat om: Pennygången i Högsbo där hyreshöjningen efter hårda förhandlingar med Stena fastigheter slutade på 14 procent i genomsnitt. Det första huset står klart där bara fem av de tidigare femtio hyresgästerna har återvänt. Balder som vill renovera 573 lägenheter på Långströmsgatan på Hisingen. Förhandlingar pågår och ingen hyresnivåer är presenterade. Stena fastigheter som vill renovera hyreslägenheter på Briljant- och Smaragdgatan i Tynnered.

Källa: Hyresgästföreningen

ANNONS