Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Volontärernas jobb – att fika med ensamma åldringar

Kaffe, skjuts och regelbundet umgänge. Föreningen Äldrekontakt ordnar fikaträffar för ensamma äldre. – Mina väninnor har försvunnit en efter en så det är roligt att få kontakt med nya människor, säger Ingrid Lindgren, 82.

Bordet i vardagsrummet är prydligt dukat med fyra kaffekoppar med guldkant. Där finns lussekatter, pepparkakor, kolakakor och pepparkakor.
– Ni får dricka ur mina kungliga koppar, säger Ingrid Lindgren, 82, och vänder på kaffefaten för att visa vilka kunganamn som står där under.

 I en hylla i sovrummet står hennes kaffekoppssamling med över 600 koppar.
– Vad roligt att få komma hem till dig och se hur du har det! säger Mikael Söderman, 36, och tar ett bett av en lussekatt.

Medlem sedan gruppen startade

De båda känner varandra genom den ideella föreningen Äldrekontakt. Normalt sett brukar de träffas hos någon av föreningens fikavärdar och fika tillsammans med en större grupp äldre och volontärer. Volontärerna bor utspridda i stan, men alla fikagäster bor i samma område som Ingrid Lindgren.
– Jag har varit med sedan gruppen startade för ett år sedan och har varit på nästan varje träff. Det är väldigt roligt att komma hem till olika människor och se hur de har det. En gång var vi hemma hos en som hade fem höns, säger Ingrid Lindgren.

Mikael Södermans roll i gruppen är att vara chaufför. Det innebär att han hämtar fikagästerna och skjutsar dem till och från träffarna. 
– Jag har inga mor- eller farföräldrar, så jag tyckte det verkade roligt att få träffa folk från en annan generation. Många har bott i Göteborg väldigt länge och berättar om hur det var här i stan förr. Det blir aldrig tyst, vi har alltid något att prata om. Och så är det alltid väldigt god fika, säger han.

"Mina väninnor har försvunnit en efter en"

Ingrid Lindgren berättar att träffarna betyder mycket för henne. 

– Det är väldigt roligt att komma ut. Jag har barn, barnbarn och barnbarnsbarn, men mina väninnor har försvunnit en efter en så det är roligt att få kontakt med nya människor. Och vilken service att bli skjutsad! Jag har ont i ryggen och svårt att gå längre sträckor.

Den ideella föreningen Äldrekontakt har funnits i Göteborg sedan 2014. Syftet är att bryta social isolering bland de som bor ensamma och har svårt att ta sig ut på egen hand.
– Vi lever i en ålderssegregerad tid där äldre på många sätt glömts bort i samhället. I stället för att de ska sitta ensamma i sina lägenheter och längta efter gemenskap hjälper vi dem att träffas, säger Therese Gyll, verksamhetsansvarig.

Läs mer: "Många unga är superengagerade"

Tio grupper i Göteborg och Mölndal

Varje fikagrupp består av sex till åtta äldre gäster och tio till tolv volontärer. Bland volontärerna finns både fikavärdar och chaufförer. Volontärvärdarna turas om att bjuda hem gruppen på fika en söndagseftermiddag i månaden. Det är alltid samma grupp som träffas. 
– För att framgångsrikt bryta social isolering har forskning visat att man behöver träffas regelbundet i grupp och få möjlighet till socialt stöd från personer med liknande erfarenheter, säger Therese Gyll. 

Verksamheten startade 2008 i Stockholm och finns i dag i ett flertal städer runtom i landet. I Mölndal och Göteborg finns i nuläget tio olika fikagrupper med sammanlagt 91 engagerade volontärer. För att nå ut till äldre samarbetar organisationen med lokala aktörer som hemtjänst och biståndshandläggare.
– Det här är en grupp som ofta inte har internet eller något nätverk som kan berätta för dem vad som händer. Vänner och anhöriga kanske inte finns kvar och många blir isolerade hemma på grund av fysiska svårigheter att ta sig ut, säger Therese Gyll. 

Åtta av tio mindre ensamma

Föreningen skickar varje år ut en enkät till alla engagerade i landet. 
– Responsen har varit superfin. Enkäten har visat att åttio procent av de som varit med och fikat känner sig mindre ensamma. I snitt två individer per grupp umgås regelbundet vid sidan om träffarna.

Då intresset för att engagera sig varit stort startas det kontinuerligt nya grupper i olika stadsdelar. Therese Gyll välkomnar intresserade att höra av sig till organisationens kansli. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.