Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enhetscheferna på Bagaregårdens äldreboende, Birgitta Natanelsson och Anna Bernhardsson, tar emot lunchlådor av initiativtagarna Malin Wendt och Anci Gilbertsson.  Bild: Privat
Enhetscheferna på Bagaregårdens äldreboende, Birgitta Natanelsson och Anna Bernhardsson, tar emot lunchlådor av initiativtagarna Malin Wendt och Anci Gilbertsson. Bild: Privat

Volontärer hjälper restauranger, vårdpersonal och privatpersoner – genom lunchswish

Privatpersoner ville hjälpa. Vårdpersonal behövde mat. Restaurangerna behövde kunder.
De tre tankarna bakade Helene Stensson, Anci Gilbertsson och Malin Wendt ihop till en idé. Nu har de med privatpersoners hjälp levererat 200 luncher till vårdpersonal i Göteborg.
– Vi tänkte att vi kunde stötta tre saker på samma gång, säger Helene Stensson.

Hjälpinsatserna i coronapandemins spår har varit många. Restauranger har skänkt mat. Privatpersoner har tillverkad skyddsutrustning och äldre har fått gå på konsert.

För Helene Stensson och hennes vänner Anci Gilbertsson och Malin Wendt kom idén till deras volontärshjälp Swisha en lunch när de såg de många branscher som drabbas av viruset på olika sätt och hur många som ville göra någonting.

– Många ville hjälpa till men det känns som att många inte vet hur. Samtidigt gick jag och mina arbetskamrater och pratade hela dagarna om att vissa branscher blöder. Går inte det att kombinera, tänkte vi?

Det gjorde dem och sedan tre veckor tillbaka finns Swisha en lunch – där privatpersoner kan swisha in kostnaden av en lunch, som sedan körs till den hårt ansatta vårdpersonalen. Just nu har samarbeten med två restauranger etablerats och Helene Stensson uppskattar att de har kört ut cirka 200 luncher.

– Det har gått bra med tanke på att vi gör det här på vår fritid. Vi för samtal med flera sjukhus och äldreboenden om att komma dit med luncher. Vi vill ju inte lämna fel eller störa någon som har ett viktigt arbete, säger hon.

Helene Stensson är en av initiativtagarna bakom Swisha en lunch. Bild: Privat
Helene Stensson är en av initiativtagarna bakom Swisha en lunch. Bild: Privat

Tillsammans med några vänner som har blivit permitterade har de hämtat upp och levererat lunchlådorna till bland annat Bagaregårdens äldreboende.

– Restaurangerna blir jätteglada. Även om det här är en liten del så är det ändå ett bidrag på vägen för dem. Och vårdpersonalen som har tagit emot det här har blivit överlyckliga. De känner uppskattning och får dessutom god mat, säger Helene Stensson.

Och även om det redan varit många som engagerat sig och swishat in en lunch eller två känner Helene Stensson att väldigt många fler skulle kunna göra samma sak. Initiativet finns på Facebook och Instagram där de ville nå så många som möjligt.

– Vi har levererat 200 luncher men i Göteborg tänker man att några fler skulle kunna tänka sig att bidra om man bara visste om det här. Vi kommer hänga i så länge det behövs, säger hon.

"Föds bra idéer i krisen"

Anne Thörnström, som är VD och driver Thörnströms Kök – en av restaurangerna i initiativet – tillsammans med Håkan med samma efternamn, är tacksam över att Swisha en lunch finns.

– Det är fantastiskt. Det föds mycket bra idéer i krisen. Att de gör det här på sin egen tid är något som alla verkligen kan ta till sig nu tycker jag. Vi som är företagare springer för att rädda jobb och företag. Det finns många som blir entledigade nu som har mycket tid som skulle kunna göra mycket med tiden, säger hon.

Restaurangen Thörnströms kök har fått ställa om under coronakrisen. Bild: Anders Hofgren
Restaurangen Thörnströms kök har fått ställa om under coronakrisen. Bild: Anders Hofgren

Thörnströms Kök hade före coronakrisen ingen lunchservering men har i och med det minskade kundflödet tvingats börja med det nu. Det har också gjort det möjligt att behålla åtminstone fem personer i personalstyrkan i arbete.

– Luncher är ingen kassako precis utan man måste upp i volym. Ska man åka med en låda hit och en låda dit så funkar det inte. Därför är ett sånt här initiativ fantastiskt. Vi kan lämna ifrån oss 30 lådor som kommer till människor som behöver det. Det känns väldigt bra och vi är tacksamma, säger Anne Thörnström.

Restaurang Vällagat, som drivs av Mats Nordström, är också delaktiga i Swisha en lunch.

– Det är en jättebra grej. Vi har tappat 70 procent i omsättning på den här restaurangen så det är verkligen bra. Och kan vi göra något för sjukvårdspersonalen så gör vi gärna det. De förtjänar det, säger han.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.