Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vittnet om branden i tunneln: "Flera panikslagna"

Under söndagskvällen började det brinna i Hammarkulletunneln i Angered och i samband med branden försvann strömmen i Hammarkullen.
– Jag vet att några på perrongen har andats in rök men det är oklart om ambulansen fört någon till sjukhus, säger Lotta Molander vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Ett stort räddningspådrag larmades till Hammarkulletunneln under söndagen sedan en kabelbrand brutit ut. Nio räddningsfordon och två ledningsfordon beordrades till platsen.

– Vi håller på med undersökning och släckning, säger Micke Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg strax innan klockan 20 på söndagskvällen.

Joanna Hammarstrand och hennes sambo hade just klivit av spårvagnen vid Hammarkullens hållplats när branden bröt ut. Enligt henne blockerades utgången av elden, strömmen gick, och perrongen fylldes snabbt med rök.

– Vi skulle just ta oss mot rulltrappan och åka upp, men det var precis där det började brinna. Det var svårt att se något för all rök, och eftersom alla lampor slocknade, säger hon.

Panikslagen stämning

Efter några minuter blev de tillsagda att kliva på spårvagnen igen och kunde åka vidare till nästa hållplats. Därifrån promenerade Joanna Hammarstrand och hennes sambo tillbaka till Hammarkullen där de möttes av ambulans.

– Vi hostade rätt mycket båda två men valde att inte följa med till akuten, säger Joanna Hammarstrand, som fortfarande var skärrad efter händelsen när hon kommit hem senare på kvällen.

– Det var riktigt obehagligt. Jag tänker på hur det kunde ha gått om vi varit många på perrongen. Nu var vi bara ett tiotal, men de flesta av oss var mer eller mindre panikslagna, säger hon.

Hundratals strömlösa

Hur branden uppstått är i nuläget oklart.

– Det har brunnit i kablaget i tunneln men hur exakt det har gått till har jag inga uppgifter om, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

I samband med branden försvann strömmen för 738 kunder i Angered. Strax efter halv nio lyckades man få tillbaka strömmen till kunderna.

Strömavbrottet berörde framförallt Bredfjällsgatan, Västerslänt och Blixtgatan samt också Hammarkullens väg, Branddammsbacken, Storås Industrigata och del av Lilla Hålskogsgatan.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt i samband med branden. Tunnlarna ska dock ha rökfyllts och personer som befunnit sig på en perrong i närheten ska ha andats in rök. Dessa ska ha tagits om hand av ambulanspersonal och enligt räddningstjänsten finns det inga uppgifter på att någon ska behövt föras till sjukhus.

Vid 21-tiden uppger räddningstjänst att man gått ner i styrka.

– Just nu har vi fem enheter på plats som utför lite efterarbete. Där är en del rök i tunnlarna bland annat, säger Lotta Molander och uppger att man kommer vara på plats i minst en timme till.

Spårvagn ersätts av bussar

Tunnelbranden har också orsakat problem i kollektivtrafiken. Linje 4, 8 och 9 kan inte köra mellan Gamlestads Torg och Angered. Denna rutt ersätts av Västtrafik med bussar. Så kommer det att fortsätta under resten av söndagen. Vid 22:30 uppgav Västtrafik att den preliminära prognosen är att spårvagnarna ska kunna köra som vanligt igen från och med måndag morgon.

Polisen befinner sig med en patrull på plats vid branden i tunneln. Enligt Marina Saghamre, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, misstänker man inget brott men man bistår räddningstjänst och övrig personal på plats som handskas med branden.

Texten uppdateras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.