Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vittnen vågade inte möta åtalade

Tre vittnen vågade inte möta de båda tonårsbröderna, misstänkta för 13 brott, när rättegången fortsatte i går. De får vittna utan att de åtalade ser dem.

Beslutet ifrågasattes av försvarsadvokaterna som påpekade att ingen av bröderna dömts för grövre våldsbrott.

Rättens ordförande rådman Kerstin Ekstedt motiverade den så kallade medhörningen:

- Det är snarast åhörarna de är rädda för. Det har ju hänt en del kring det här målet.

Rådmannen syftade på det som hände efter förhandlingen i torsdags då tre unga kvinnor som suttit på åhörarplats attackerade GP:s reporter på väg från tingsrätten.

Tisdagen ägnades åt inbrottet på Ebba Petterssons privatskola 23 april, då 25 Mac Book-datorer stals och skolan vandaliserades för mer än 100 000 kronor.

Skolans rektor var en av de tre som begärt medhörning och hon lotsades in bakvägen i rättssalen sedan den tömts på åhörare och åtalade. De sistnämnda fick höra hennes vittnesmål från ett annat rum.

Den tyngsta bevisningen mot bröderna är avtryck från deras skor inifrån skolan. Den ena skoparet hittades hemma hos bröderna, det andra låg slängt i terrängen utanför deras lägenhet och hittades vid polisens husrannsakan efter rånet mot spelbutiken på Frölunda torg 1 maj. Dessutom finns en kofot som använts vid inbrottet – den hittades vid den (stulna) moped som en av de åtalade medger att han kört.

Sedan fynden av skoavtryck presenterats erkände bröderna i polisförhör att de varit inne i skolan. Under tisdagens förhandling var deras förklaringar:

- Jag körde runt med mopeden och hade kofoten med för jag behövde ett tangentbord och en mus. Jag tänkte skaffa det i nån skola. När jag kom till Ebbaskolan och skulle bryta mig in, behövde jag inte det för rutan var sönder. Jag gick in men hittade inget jag behövde och stack igen efter 30-40 sekunder. Jag tog bara två pennor, sa den ene brodern som förklarade brytmärkena från "hans" kofot i Ebbaskolan med att "vem som helst kan ha använt den, den låg i ett förråd".

Den andre brodern hävdar att han en vecka innan datorstölden slagit in en ruta på skolan för att stjäla en plattskärm och en dator men inte lyckats med det. Något sådant inbrott finns dock inte registrerat.

Enligt kammaråklagare Carl-Henrik Andersson är straffvärdet fem års fängelse för det bröderna åtalats för. För tonåringar är det praxis med en 50-procentig nedskrivning.

- Drygt två år räknar jag med att det blir efter straffrabatten, om det blir fullt bifall till åtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.