Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Stefan Berg 

Vittne hotat av anhöriga till dömd

40-åringen, en ledande person inom det familjenätverk som polisen anser styra den undre världen i nordöstra Göteborg, dömdes nyligen till ett års fängelse. Nu sitter tre unga anhöriga häktade – för att ha hotat det vittne som låg bakom den fällande domen.

I våras skrev GP flera artiklar om en släktkonstellation som genom sin närvaro och utbredning påstås utöva ett stort inflytande på civilsamhället i främst Angered, Gårdsten, Hammarkullen och Hjällbo.

En väsentlig del av männen i gruppen figurerar i belastningsregistret.

Enligt Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Nordost, har det emellanåt handlat om grov kriminalitet:

– De har ingått i förundersökningar som rör mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, misshandel och olaga hot. Merparten av de manliga individerna i den här sammanslutningen har haft problem med att etablera sig i landet. Många av dem redovisar ingen taxerad inkomst alls, sade Merlander under en rättegång i april.

LÄS ÄVEN: Polisen: Så byggde den stora släkten sin makt i förorterna

Brutal misshandel

Då gällde det en utstuderad, framprovocerad och brutal misshandel i november 2016 utanför McDonalds på Angereds Torg. Den fortsatte sedan inne i receptionen på det närliggande gymnasiet.

Två unga ensamkommande, utan nära anhöriga i landet, blev kraftigt misshandlade.

Dagen efter kallades en av dem till ett möte, där han – enligt egen uppgift – uppmanades att inte polisanmäla. Om så skedde ”skulle han försvinna”.

Ynglingen och hans kamrat vägrade ta order från familjenätverkets överhuvud och den långa processen, som slutade i hovrätten, innebar att 40-åringen fick tolv månaders fängelse för övergrepp i rättsak.

Ytterligare tre unga män, med anknytning till klanen, dömdes.

LÄS ÄVEN: ”Ovärdigt för ett rättssamhälle”

Medverkade i vittnesskyddsprogram

Efter det trodde ett av offren att allt var frid och fröjd.

Trots sin medverkan i vittnesskyddsprogrammet och placering på annan ort, åkte han till Göteborg – för att hälsa på sin enda släkting i Sverige.

Han steg av i Lövgärdet, mitt på dagen.

LÄS ÄVEN: Advokaterna irriterade: "En orättvis, kollektiv bestraffning"

Försökte kidnappa

Bara någon minut senare dök det upp en bil med fyra ungdomar, varav tre tydligt kopplade till 40-åringen.

Enligt polisutredningen utsattes den ensamme killen för våld och därefter försökte angriparna dra in honom i fordonet.

Efter ett tumult lyckades han slita sig loss och ta skydd inne i en fastighet.

– Hur den här familjen kunde veta att grabben just exakt då befann sig i Lövgärdet, det är svårt att veta. Det berodde knappast på slumpen. Antagligen har man haft informatörer i området som ringt och meddelat, konstaterar en polisman med insyn i fallet.

Påverkar på ett extremt negativt sätt

Advokat Erik Pousard är den attackerade mannens målsägandebiträde:

– Det här är en ung man som tvingats fly ett krigshärjat hemland, som kommit hit och blivit mottagen med öppna armar. Skolan och de sociala myndigheterna har ställt upp. Så hände det där plötsligt förra året, som en blixt från klar himmel, och han befinner sig på flykt igen. Och som om det inte räckte, upprepar sig historien en gång till.

Erik Pousard tillägger:

– Det är självklart att allt detta påverkat min klient på ett extremt negativt sätt.

Åklagare kontaktades

Linda Wiking, åklagaren som ansvarade för det inledande målet, kontaktades direkt efter den senaste incidenten.

– Jag kände tyvärr ingen större förvåning. Enligt den information som vi har, är det ju såhär det ibland går till. Det är en av anledningarna till att vi inte kommer vidare i vissa förundersökningar, säger Linda Wiking.

De fyra häktade männen anklagas, enligt nuvarande åklagare Jonas Martinsson, i första hand för grovt övergrepp i rättssak.

Det är något som kan ge två års fängelse.

– Jag ser gärningen som grov eftersom den på hänsynslöst sätt drabbar samma målsägande som tidigare, eftersom den är särskilt farlig då gruppen anspelat på ett betydande våldskapital och eftersom det i grunden är en systemhotande brottslighet, betonar Martinsson.

Befann sig på platsen

Samtliga i kvartetten som misstänks nekar, men de medger att de funnits på platsen vid tidpunkten för överfallet. En av de frihetsberövade är minderårig.

– Normalt sett kanske han placerats på ett Sis-hem. I det här ärendet är dock risken mycket stor att han utan restriktioner hade påverkat utredningen. Därför blev det häktet, förklarar åklagaren.

Enligt planerna väcks åtal i målet på fredag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.