Selahattin Can, 49, var bara några meter från den ena skytten vid skottlossningen på Vår Krog & Bar.
Selahattin Can, 49, var bara några meter från den ena skytten vid skottlossningen på Vår Krog & Bar.

Vittne: "Han siktade och sköt"

Selahattin Can, 49, var bara några meter från den ena skytten vid skottlossningen på Vår Krog & Bar. Nu berättar han om skräckkvällen och känslorna inför den kommande rättegången. – Han siktade och sköt. Han hade inte bråttom. Han tog en efter en, säger krögaren.

ANNONS
|

Det var den 18 mars. På Vår Krog & Bar på Vårväderstorget satt gästerna, mellan 20-25 personer varav flera stammisar, och tittade på en Champions league-match mellan Barcelona och Manchester City.

– Det var en vanlig onsdag. Till och med lugnare än vad det brukade, berättar krögaren Selahattin Can som drivit Vår Krog & Bar tillsammans med sin familj drivit i ungefär två och ett halvt år.

Men fotbollsfesten avbröts strax efter klockan 22. Då stormade två maskerade män in på krogen. De hade med sig automatvapen och öppnade eld. Minst 30 skott avlossades.

Två personer dog och åtta skottskadades av de i vad som räknas som en av de mest brutala skjutningarna i Sveriges historia.

ANNONS

I dag, drygt ett årefter händelsen, är spåren från skräckkvällen nästintill borta. Det enda som påminner om det som hänt är ett skotthål på sidan av en av de gröna skinnsofforna som står längst inne på restaurangen.

De andra skottmärkena är borta. Det inkluderar det märke i en stolpe mitt i restaurangen. Under mordkvällen satt Selahattin Can precis bredvid denna stolpe när gärningsmännen sköt inne på krogen.

– Skottet passerade mig, det var bara fem centimeter från där jag satt, berättar han och fortsätter.

– Det är klart att ingen vill dö på det sättet men jag är inte rädd för att dö.

Selahattin Can vill helst inte minnas händelsen, han har försökt förtränga det.

– Men jag har ju bilden av folk som ligger på golvet i blodpölar.

Han beskriver händelseninne på Vår Krog & Bar som hämtad ur en actionfilm med skillnaden att han var en del av de fruktansvärda scenerna som utspelade sig.

Selahattin Can berättar att allt var över på, vad som kändes, en halvminut.

– Jag hörde konstiga ljud. Det blev dimmigt här inne och sedan blev det tyst och det låg folk överallt. Det var hemskt, säger han och berättar att en av gärningsmännen stod bara några meter från honom.

ANNONS

– Jag var ganska nära de som sköt, säger han och fortsätter.

– Jag såg när han siktade och sköt. Eftersom jag hörde något konstigt ljud vände jag mig om. Han siktade och sköt. Han hade inte bråttom. Han tog en efter en.

Selahattin Can berättar om tanken när han såg vad skytten hade på sig.

– Jag såg att han hade en dödskallemask och en polisväst på sig. Han hade ett automatvapen också. Det var en chock. Första tanken var "varför ska polisen döda någon?".

Efter att gärningsmännenflyttfrån platsen dröjde det inte länge innan polisen kom.

– De hade nog inte planerat att någon skulle överleva, spekulerar Selahattin Can som är upprörd över att gärningsmännen valde att begå det fruktansvärda brottet på hans familjs restaurang där så många utomstående vistades denna kväll.

– Det finns ingen logik i att de ska gå in på en restaurang. De hade kunnat vänta i bilen. Men de ville nog göra sig ett namn, gissar han.

Det finns övervakningskameror inne på restaurangen. Selahattin Can har sett övervakningsfilmen från mordkvällen.

– Det var inte roligt att se. Vi trodde först att de hade typ militär utbildning, sättet de gick på, berättar han.

Händelsen har påverkat Selahattin Can djupt.

ANNONS

– Första veckorna ville jag inte komma hit eller jobba. Vi funderade på att inte öppna restaurangen igen, säger han och berättar att de samtidigt var tvungna. Samtidigt fick de mycket stöttning.

– Gästerna stöttade mycket. De ville att vi skulle öppna. Även kommunen stöttade oss. De kom och åt. Det har kommit folk från andra stadsdelar för att stödja.

Hur kändes det att få det stödet?

– Det gav mig kraft. Utan det skulle jag inte orka.

I dag åtalas totalt åttapersonerför inblandning i dubbelmordet och mordförsöken på Vår Krog & Bar, samt förtvå andra grova brott som kopplas samman med skjutningen.

– Det känns inget speciellt. Det var jobbigt de första dagarna, men nu är det domstolens jobb. Jag hoppas att alla som gjort något dumt straffas, säger Selahattin Can och berättar att han känner till några av dem som åtalas. De har varit och ätit på restaurangen vid några tillfällen.

Han kommer att vittna under den kommande rättegången.

– Jag var jättearg i början men nu känner jag snarare att det har blivit något bra för Hisingen, Biskopsgården.

Hur menar du?

– De visade hur djupt problemet var. Nu kanske politikerna och polisen ser saker lite annorlunda och gör något.

ANNONS
ANNONS