En joggare vid Delsjöbadet på måndagsförmiddagen.
En joggare vid Delsjöbadet på måndagsförmiddagen.

Vintern stannar minst tio dagar

ANNONS
|

Ett ordentligt högtryck över Ryssland har gett kyla i hela Sverige den senaste veckan. Och så kommer det att fortsätta. I väderföretaget Forecas prognos syns inget slut på minusgraderna.

– Det kalla vädret ser ut att hålla i sig så långt jag kan se, fram till mitten av nästa vecka i alla fall, säger Erik Rindeskär, meteorolog.

Särskilt kallt väntas det bli i slutet av veckan. Natten mot lördagen kan det bli ner mot 15 minusgrader i Göteborg. Men snö blir det sannolikt inte. I alla fall inga mängder.

– Möjligtvis kan det komma lite under fredagen, men det blir inget ihållande. Ett stabilt högtryck innebär ofta mindre nederbörd, säger Erik Rindeskär.

ANNONS

Lågtryck styrs bort

Och några konkurrerande lågtryck lär inte heller kunna mota bort högtrycket. Den närmast tiden styrs vädret i Sverige av den ryska luften. Eftersom högtrycket legat still över Ryssland en längre period gör det att syd- och västvindarna, som ofta bär med sig lågtryck, styrs förbi oss och i stället hamnar i Nordnorge.

Att högtrycket nu dominerar påverkar också lufttrycket. Under söndagen uppmättes det högsta lufttrycket i Sverige på 40 år.

– Haparanda hade 1057 hekto Pascal, det är väldigt ovanligt. Även i Västsverige är lufttrycket högt, i söndags mättes 1045 hekto Pascal, säger Erik Rindeskär.

Men trots rekordet är det höga lufttrycket inget som direkt märks.

– Det är inte så att det känns när man andas. Framförallt betyder högt lufttryck att mildare luft förs undan, säger Erik Rindeskär.

Vintern är sen

Förutom ovanligt högt lufttryck, är vädret ganska normalt för årstiden. Februari brukar vara den kallaste månaden. Däremot var vintern i Göteborg sen i år. I alla fall den metrologiska vintern, som faktiskt kom först den 23 januari.

– Även om det har varit minusgrader innan har det inte varit kallt tillräckligt många dagar i följd. Det krävs att dygnsmedeltemperaturen är under noll grader fem dagar i rad, säger Erik Rindeskär.

ANNONS

Och så länge högtrycket över Ryssland är lika stabilt lär vintern fortstätta i Västsverige.

ANNONS