Vinterkräksjukan är här- förskola fick stänga

ANNONS
|

- När allt fler barn blev sjuka, valde vi att stänga för att hejda en eventuell epidemi. Vi har drabbats av kräksjuka förut, men aldrig i den här omfattningen, säger föreståndaren Ulf Bégat.

I början av veckan var enstaka barn sjuka. På onsdagseftermiddagen hade ett tiotal barn skickats hem efter att ha kräkts. Efter diskussioner med smittskyddsläkare valde man på torsdagen att stänga hela förskolan. Under dagen sanerades golv, lister och dörrar och leksaker och gosedjur tvättades.

Även under fredagen valde många föräldrar att hålla sina barn hemma. Av 48 barn kom 11.

- De flesta av de som är borta är sjuka. Även hälften av personalen har drabbats, säger Ulf Bégat.

ANNONS

Eftersom vinterkräksjuka inte måste rapporteras, är det svårt att säga hur utbredd sjukdomen är. Redan i slutet av augusti slogs fyra avdelningar på Östra sjukhuset ut av kräksjuka. När det gäller Spanska förskolan, väntar smittskyddsläkaren Ann Söderström fortfarande på provsvaren.

- Men det låter som vinterkräksjuka. Jag har inte hört tals om fler som drabbats, men vi vet att den här på gång lite här och var, säger hon.

Vinterkräksjuka orsakas av det så kallade caliciviruset och är mycket smittsam. Symtomen är illamående, kärkningar diarré, buksmärtor yrsel och feber. Sjukdomen är normalt självläkande inom några dygn.

ANNONS