Polisledningen i region väst ville sparka polismannen efter rasistiskt samtal – nu kräver facket skadestånd.
Polisledningen i region väst ville sparka polismannen efter rasistiskt samtal – nu kräver facket skadestånd. Bild: Johan Hallberg

Ville sparka polis – rasistiskt samtal inspelat

Polisförbundet stämmer Polisen i region Väst vid Arbetsdomstolen då man anser att arbetsgivaren försökt sparka en polisinspektör och felaktigt stängt av honom i över fem månader. Skälet till avstängningen var att polismannen uttryckt sig “kulturrasistiskt” i ett inspelat telefonsamtal. Polismannen kräver nu 100 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

För ett år sedan anmälde polisledningen i region Väst fallet till personalansvarsnämnden.

Man ville inledningsvis sparka polisinspektören för att han i ett samtal med en person som ingick i ett utvisningsärende gjort uttalanden som framstod som “kulturrasistiska”. Vad som sagts är oklart.

Samtalet spelades in av personen ärendet gällde och ledningen ansåg att polisinspektörens uttalande innebar en påtaglig risk att minska allmänhetens förtroende för myndigheten och betonade vikten av att i situationen uppträda hänsynsfullt och behärskat. Polismannen stängdes av, en avstängning som kom att vara i över fem månader.

LÄS MER:Polis somnade vid ratten – döms för vårdslöshet

Facket reagerade starkt

Polisen i region Väst gjorde senare även en anmälan om tjänstefel men den skrevs efter kort tid av.

ANNONS

Polisförbundet reagerade som facklig organisation starkt på arbetsgivarens agerande. Dels menade man att det inte fanns fog för uppsägningen, dels att avstängningen varade för lång tid.

– Man kan göra olika bedömningar – men på det hela taget ser vi det som ett illa underbyggt fall av arbetsgivaren, säger Jonas Wiberg, jurist vid Polisförbundet.

Arbetsgivaren medgav brott

Central förhandling inleddes – och där medgav arbetsgivaren brott mot villkorsavtalet.

– Att man medger brott mot avtalet tillhör ovanligheterna. Man borde kunnat ha gjort rätt från början med tanke på de resurser och de erfarna jurister man har, säger Jonas Wiberg.

Myndigheten krävdes på skadestånd. Dels 100 000 kronor från den avstängde polismannen, som sedan en tid är i tjänst igen, dels 150 000 kronor från Polisförbundet.

Möts i domstolen

Parterna kom dock inte överens om summorna – facket lämnade förhandlingsbordet och har nu stämt Polismyndigheten vid Arbetsdomstolen och yrkar dessutom på att staten ska betala rättegångskostnaderna. Förhandlingen väntas inledas någon gång i höst.

Det rasistiska samtalet har dessutom prövats av Justitieombudsmannen, JO.

LÄS MER:Polischef sparkas – tog amfetamin på rejv

JO beslutade att rikta kritik mot polisinspektören och menade att hans uttalanden strider mot grundlagens krav på saklighet och kan “underminera allmänhetens förtroende för polismyndigheten”.

Utifrån det hävdar polisledningen i region Väst att den anställde agerat utanför sin yrkesroll och därför bör ha ett kännbart löneavdrag, även det kravet slås tillbaka av Polisförbundet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS