Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Villa i lågor på Hisingen

Den historia byggnaden Villa Ramsäter på Hisingen förstördes till stora delar i en brand under tisdagskvällen. Branden utreds nu som en misstänkt mordbrand. – Räddningstjänsten är övertygad om att branden är anlagd, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Under onsdagsmorgonen befann sig räddningstjänsten fortfarande på plats vid villan, men endast för bevakning då branden var släckt. Under tisdagskvällen söktes hela huset igenom av räddningstjänstens rökdykare för att säkerställa att ingen person fanns kvar i byggnaden. 

Polisen kommer under onsdagen att inleda en teknisk undersökning vid fastigheten för att klarlägga hur branden startade. Händelsen rubriceras i nuläget som en misstänkt mordbrand. 

– Räddningstjänsten är övertygad om att branden är anlagd, säger Christer Fuxborg. 

Historisk fastighet

Larmet om den brinnande villan kom in till SOS Alarm vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. Byggnaden som brann är den historiska fastigheten Villa Ramsäter som ligger intill Ramberget och som ritades av arkitekten Adrian Crispin Peterson. 

Fastigheten byggdes 1912 på uppdrag av Albert Julius Eduards Hansson som var teknisk chef på Göteborgs Porslinsfabrik. Under åren har huset både använts som bostadshus, barnhem och missbruksboende. 

Huset förvaltas av fastighetsbolaget Higab och har stått tomt sedan 2011. En överlåtelse av fastigheten till fastighetskontoret på Göteborgs stad har varit på gång under en längre tid. Anledningen till överlåtelsen är att fastigheten lämpar sig bäst för bostäder och Higab har inte i uppdrag att förvalta eller äga bostäder. Men än så länge är inga beslut fattade. 

"Välbevarat från utsidan"

Johan Carlsson är affärsområdeschef på Higab och var på plats vid villan under morgonen. Higab har inte fått tillträde till fastigheten ännu och han vet inget om orsaken till branden i nuläget.  Johan Carlsson har endast sett hur villan ser ut från utsidan.

– Huset ser förhållandevis välbevarat ut från utsidan. Enligt räddningstjänsten var det förhållandevis lite skador med tanke på att det är ett gammalt trähus. Men det är säkert mycket rökskador, säger han.

Enligt Johan Carlsson är det tur i oturen att fastigheten stått tom då han är lättad över att inga personer befann sig i huset vid tiden för branden.

– Alla bränder är tråkiga från olika perspektiv, och i det här fallet är det en gammal vacker byggnad så det är såklart jättetråkigt, säger Johan Carlsson. 

Branden har startat på andra våningen 

Totalt skickade räddningstjänsten tio brandfordon och omkring 30 brandmän från tre stationer för att bekämpa lågorna. 

Enligt räddningstjänsten startade branden på andra våningen av villan innan den spred sig upp på vinden. Fastigheten brann med öppna lågor under kvällen. 

Stora skador på Villa Ramsäter

Vid 23:30 på tisdagskvällen meddelade räddningstjänstens ledningscentral att släckningsarbetet mer eller mindre var klart och att byggnaden kommer undersökas under natten. Hur omfattande brand, rök och vattenskador Villa Ramsäter har fått i branden hade räddningstjänsten ingen klar bild över.

– Det är klart att det har blivit en del skador på andra våningen där branden startade. Den totala skadebilden får vi uttala om oss senare, säger Lotta Molander på räddningstjänsten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.