Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

White arkitekters förslag om en paviljong i jord vann internationell arkitekttävling. Bild: White arkitekter

Vill skapa utsiktsplats vid Kilimanjaros fot

En temporär paviljong byggd i jord och trä i en kenyansk nationalpark. Det är förslaget från White arkitekter som har vunnit en internationell arkitekttävling.

White arkitekter har vunnit en tävling för att gestalta en tillfällig utsiktsplats i den kenyanska nationalparken Amboseli. Parken ligger nära den tanzaniska gränsen med Afrikas högsta berg Kilimanjaro på andra sidan. Sarah Blake Elmvall på White arkitekter har varit med och tagit fram förslaget.

– Vi hade en väldigt stark och tydlig idé som var lätt att ta till sig och förstå. Vi har använt oss av lokala material och använt platsens förutsättningar, säger hon.

Whites bidrag heter “Through the looking glass – understanding by observation” och ska ligga uppe på en liten höjd i parken, enligt förslaget. Förhoppningen med projektet är att skapa förståelse för naturen, enligt Sarah Blake Elmvall. Paviljongen byggs i hårt packad jord och trä och tanken är att väder och vind på sikt ska göra att byggnaden försvinner av sig självt.

– Ett kriterium var att paviljongen skulle vara delvis temporär. Beroende på hur materialet behandlas så kommer det att brytas ner över tid, säger hon.

Tävlingen, som organiseras av sajten Archasm, är en så kallad idétävling. När och om förslaget kommer bli verklighet är oklart.

– Det här är en idé och ska ses om ett förslag på vad man skulle kunna bygga, säger Sarah Blake Elmvall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.