Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vill ha kameraövervakning i Hammarkullen

Hammarkullen balanserar på en skör tråd, menar Johan Wilck, distriktschef på Bostadsbolaget. Nu vill han införa dygnetruntbemmanade kameror på gatorna, för att öka tryggheten för de boende.

Hösten 2010 installerade Bostadsbolaget 15 övervakningskameror i norra Biskopsgården, efter tillstånd från Länsstyrelsen. Det var önskemål från de boende som fick dem att agera, då området utsatts för allt mer skadegörelse. 
– Runt 2008 var det otroligt otryggt, så pass att blåljusorganisationer inte ens ville åka dit. Bilar brann, ambulanser fick ha eskort av polis och så vidare, säger Johan Wilck, distriktschef på Bostadsområdet.
Biskopsgården är det enda bostadsområdet i Göteborg som har realtidskameror, kanske till och med det enda i Sverige.
– I andra fall har man kameror som sparar bilder till en hårddisk, men här realtidsbevakar man gatorna, ungefär som att ha 15 badvakter vid en simbassäng. 

Orolig för Hammarkullen

Och bevakningen gav resultat. Området blev lugnare, skadegörelsen mindre och sedan förra året har även polisen tillgång till kamerorna. Nu vill Bostadsbolaget testa samma sak i Hammarkullen, vilket P4 Göteborg var först med att berätta.
– Det hade varit kanon, norra Biskopsgården har varit ett jättebra exempel och kamerorna har hjälpt oss mycket i vårt trygghetsarbete, säger Johan Wilck.
Förutom att kunna vara på plats snabbt vid ett brott, fungerar kamerorna också i ett förebyggande syfte, vilket blir allt viktigare när Bostadsbolaget nu ska satsar mer resurser på utsatta områden.
– Vet du att brandkåren är där på fem-tio minuter, så blir det onödigt att tända på en bil. Vi vill komma åt den onödiga upploppsstämningen. Det finns ett parallellsamhälle i Hammarkullen, med krafter som vill ta över. Jag är jätteorolig för området, det balanserar på en skör tråd, säger Johan Wilck.

LÄS MER: Biskopsgården ska kameraövervakas - dygnet runt

Ingen quick fix

Överlag har reaktionerna från de boende varit positiva, även om det finns motsättningar inte minst politiskt, främst av integritetsskäl. En enkät som Bostadsbolaget gjort visar dock att 80-90 procent av deras kunder vill ha fler kameror, i alltifrån tvättstugor till garage och trapphus. 
– Men jag som förvaltare har inget intresse av att sätta upp massa kameror och betala någon som sitter och tittar på dem. Får vi norra Biskopsgården att bli ett vanligt, tryggt, område, så är jag den första som plockar ner dem igen. Jag gör detta för de boendes skull, säger han.
Nu ska Johan Wilck sätta igång en process för att få realtidskameror till Hammarkullen, genom att prata med polisen, få kontakt med de boende, och fungera på hur man ska ansöka, och om man har råd.
– Vi kommer säkert stöta på motstånd, finns det kameror i Hammarkullen år 2018 är jag överlycklig. Men snabbare går det inte. Detta är ingen quick fix, säger Johan Wilck. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.