Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vill att staten kräver svar om Göteborgs akutvård

Riksdagsledamot Shadiye Heydari (S) vill att staten ska säkerställa att Västra Götalandsregionen följer uppsatta lagar för att garantera patientsäkerheten i akutsjukvården. "Dummaste jag hört på länge", svarar Johnny Magnusson, ordförande Västra Götalandsregionen.

Riksdagsledamot Shadiye Heydari (S) skriver i en interpellation att akutsjukvården i Göteborg inte längre fungerar, samtidigt som ledningen för Västra Götalandsregionen "skapat ett ekonomiskt överskott 2016 på nästan två miljarder kronor". Nu vill hon att sjukvårdsminister Gabriel Wikström ska svara på vad staten kan göra för att säkerställa att Västra Götalandsregionen följer uppsatta lagar och regler för att garantera patientsäkerheten inom akutsjukvården.

– Vittnesmålen är många om att patientsäkerheten och arbetsmiljön för personalen inte fungerar. Jag var själv patient på Sahlgrenskas akutmottagning för ett tag sedan och jag fick vänta i 16 timmar innan jag fick träffa en läkare, trots att de misstänkte hjärtfel. Jag tycker synd om personalen, de gör så gott de kan trots att de går på knäna och hela tiden måste ta emot klagomål från patienterna.

"Under all kritik"

Shadiye Heydari menar att hon ständigt kommer i kontakt med historier om att akutsjukvården i Göteborg inte fungerar, både privat och som politiker.

– Det gör mig jätteupprörd. När jag är ute och träffar folk, det spelar ingen roll om det är på ICA, på en middag eller som politiker, hör jag alltid historier om detta. Jag trodde att det blivit bättre, men det har det inte. Som det är nu är akuten på Sahlgrenska under all kritik. Det här är inte Sverige för mig, med den välfärd vi har ska det inte vara såhär.

Du skriver i din interpellation att Västra Götalandsregionen hade ett överskott på två miljarder 2016 och nu ifrågasätter du om de verkligen kan säkerställa patientsäkerheten. Vad tycker du att ledningen borde ha gjort annorlunda? 
– Det vi behöver är vårdplatser och fler sjuksköterskor och läkare. De som har det högsta ansvaret måste se till att sköta det och se över akutmottagningarna i hela landet. Vakna upp, lyssna på patienter och personalen, det är de som är experterna. Det finns ju ett överskott, så varför använder de inte pengarna till det? Varför ska våra sköterskor åka till andra länder och jobba? Använd pengarna på rätt sätt och anställ dem här i Göteborg i stället.

Kraftigt förenklat

Johnny Magnusson (M) ordförande i Västra Götalandsregionen, håller inte med om kritiken.

– Det är så kraftfulla förenklingar att det nästan inte går att kommentera. För det första har vi inte något färdigt överskott på två miljarder kronor för 2016 och dessutom beror det överskott vi har på en rad andra saker.

Vad säger du om att Shadiye Heydari nu ifrågasätter om ni i ledningen för Västa Götalandsregionen klarar av att följa uppsatta regler och lagar för att garantera patientsäkerheten?
– Det var det dummaste jag hört på länge. Det är inte regionstyrelsen som ansvarar för patientsäkerhet, det är sjukhusen och läkarna. Det står tydligt i lagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.