Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vilka var egentligen de två som sköt?"

Utredningen efter vansinnesdådet vid Vår Krog & Bar verkar vara vattentät. Men det finns en detalj, en betydelsefull fråga som gnager och skaver:… Vilka var egentligen de två som sköt?

Stämningsansökan inleds med en klinisk formulering som ger kalla kårar utefter ryggraden:
"De fem har tillsammans och i samförstånd uppsåtligen mördat XX och Petar Petrovic, samt försökt döda ytterligare 24 personer".

En förundersökning är ett pussel, med mer eller mindre många bitar. 

Här har polis och åklagare behövt använda hela konferensrumsgolvet för att skapa sig en helhetsbild.

12 000 sidor – där mycket av dramatiken förstås återfinns i beskrivningarna av det inledande skedet, de ödesdigra minuterna.

Det är då skotten studsar mellan väggarna, det är då desperata människor skriker på hjälp, det är då en vän förblöder inför ögonen på sina kompisar, det är då de första poliserna på plats struntar i att jaga förövarna och istället stannar och förtvivlat kämpar för att rädda liv.

Här är ett antal punkter som talar för fällande domar:

• Den tydliga planeringen.
Gruppen disponerade från den 1 januari en "förberedelselägenhet" i Frölunda. Samtidigt hyrdes en "förvaringslägenhet" i Majorna. Här har en mindre stridsledningscentral byggts upp i väntan på det rätta ögonblicket.

Vidare har två bilar, ett antal kontantkortstelefoner och annan kommunikationsutrustning införskaffats – och polisutrustning stulits.

• De sju vapeninköpen.
Två automatkarbiner av typen Kalasjnikov, tre kulsprutepistoler (av modellerna Skorpion, Walter P99 och Tokarev), ett avsågat hagelgevär och en revolver av okänd märke har påträffats hos tre av männen. Förutom en ansenlig mängd ammunition. Två av just dessa sju vapen avlossades, enligt en ballistisk rapport, inne på Vår Krog & Bar.

• Den tekniska bevisningen.
Som vanligt kommer mobilpositioneringen spela en helt avgörande roll. Åtalet innehåller även, för vissa av de misstänkta, besvärande dna-spår. Bland annat krutstänk på en handske som en av 20-åringarna använt. Dessutom har det gjorts sökningar på de utsedda måltavlornas Facebooksidor.

• Övervakningskamerorna.
Det finns filmer från tre ställen i anslutning till händelsen. Först från tunneln in på torget, därefter från en närliggande bankomat och slutligen inifrån restaurangen. Dessa visar samtidigt vilket oerhört snabbt förlopp det handlat om.

• Hämndmotiven.
Två av de häktade var mycket nära vänner med en ung man som sköts ihjäl på Väderilsgatan i september 2013. Två av de andra männen utsattes för beskjutning i mars 2014. Samtliga tillhör ett kriminellt nätverk från Norra Biskopsgården. Krogskjutningen skulle alltså kunna vara ren vedergällning eller grundas i en rädsla för att drabbas av nya våldattacker från fienderna från Södra Biskopsgården.

• Allmänhetens hjälp.
Inte mindre än 35 vittnen (varav 24 befann sig inne i lokalen) är kallade som vittnen. För första gången i en pågående gängkonflikt verkar civilsamhället ha tröttnat och beslutat sig att berätta vad man vet, hört eller sett. Det är en faktor som möjligen gör intryck på domstolens ledamöter.

• Telefonanalys under ödesdygn.
Genom att följa A (den 28-årige huvudmannen) och hans mobiltrafik med de övriga, mellan klockan 11.16 den 28 mars till klockan 21.35 den 29 mars, har poliserna sett exakt hur de åtta rört sig och var de befunnit sig. 
Och bilden blir tydlig.
För fem av dem bär vägarna till trakterna runt Vårväderstorget, runt klockan 22.22. De tre övriga är sedan tidigare utposterade i utkanten av stadsdelen – där det samtidigt brinner i parkerade bilar och i containers på återvinningsstationer.

Avslutningsvis, saker som talar emot åtalet.

Först och främst, ingenstans i den gigantiska materialet slås fast vilka två personer som utfört dödsskjutningen. En av åklagarna, Niklas Högdén, hänvisade i går återigen till begreppet "utvidgat gärningsmannaskap":
–Man kan fällas för mord om man med sitt agerande haft samma avsikt och uppsåt som skyttarna, summerade han.

Men ... tankar inne i ett huvud är svårbevisade. Och detta fall rör extremt allvarlig brottslighet och mycket unga åtalade, vilket begränsar straffsatserna. Det hade säkert, för alla inblandade, varit skönt att veta vem som tryckte på avtryckarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.