Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vidrig stank i centrala Göteborg

Natten mot söndagen larmades det om ett gasutsläpp på Gibraltargatan - nära Chalmers.Räddningstjänsten ryckte ut. – Svavelväte är vidrigt. Man reagerar på lukten, säger enhetschefen Lars Stjerneman på Göteborgs energi.

Klockan 02.49 fick SOS larm om gasutsläpp i närheten av busshållsplatsen Chalmers Tvärgata och in mot centrum. Flera hörde av sig om en frän lukt som spridit sig i området.

Räddningstjänsten ryckte ut. Den mystiska lukten som oroat förbipasserande visade sig komma från Gibraltargatan 26.

– Folk har vid flertal tillfällen känt gaslukt men det är ingen läcka. Det pågår ett vägarbete där man relinar gasledningar - alltså lagar dem invändigt - och då kan det lukta, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Göteborgs energi har sedan gasläckan på Chalmers 16 februari - då hela området utrymdes - upptäckt dåliga gasledningar ut mot Gibraltargatan och därför beslutat sig för att trycka in nya rör i de gamla, så kallad relining.

Varför det luktar beror på att man tillsatt ett ämne för att kunna spåra gasläckor i ett tidigt skede, förklarar enhetschefen Lars Stjerneman på Göteborgs energi.

– Det finns ett luktämne i gasen, svavelväte. När vi gör en grop i marken så sitter det här ämnet kvar i marken och det tar tid att vädra ut, säger Lars Stjerneman.

Är det här farligt?

– Gasen är lättare än luft, den sprider sig uppåt. Och när vi mäter gaskoncentrationen i backen är det väldigt låga värden, så det är ingen fara. Det finns ingen risk för att det går in i någon fastighet. Men själva luktämnet finns kvar i marken och därför låter vi groparna vara öppna för att vädra bort det.

Vad ska man göra när man känner lukten?

– Då ska man ringa och larma men själva luktämnet är så starkt att det luktar långt innan det är farligt. Svavelväte är vidrigt och är till för att man ska reagera.

Vad händer härnäst?

– Det här arbetet kommer fortgå och vi får bara be om ursäkt om vi stör men det är positivt att allmänheten hör av sig. Man ska inte vara orolig, men man ska reagera, säger Lars Stjerneman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.