Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi kommer att stå upp mot nazismen"

Oro, ilska och rädsla. Känslorna efter söndagens olovliga demonstration är många. Men flera av stadens politiker har planer. Så här ska de visa att de goda krafterna är starkare än nazism.

– Det är ett sätt att stå upp för alla människor som de är. NMR har rätt att demonstrera, det är en del i yttrandefriheten att man får ha vidriga åsikter. Grundproblemet är att polisen inte har rimliga förutsättningar att stå upp mot dem, säger Jonas Ransgård (M), som förutspår att många kommer att engagera sig i demonstrationerna om drygt en vecka.
Nästan alla av de partier som GP ringer upp kommer att protestera mot nazisterna den 30 september på ett eller annat sätt.

LÄS MER: 29 JO-anmälningar efter NMR-demonstration

– Jag är inte polis, men det jag ser på bilder tycker jag är hets mot folkgrupp. Jag hoppas att polisen har möjlighet att lagföra de som gjort detta, säger Jonas Ransgård. 
Tillsammans med ETC:s Bokmassan kommer Daniel Bernmar och Vänsterpartiet att stå på Heden den 30 september och uppmana allmänheten att stå upp för människors lika värde.
– Av historien har vi lärt oss att inget är så farligt som att låta de här grupperna hållas. Vi ska göra det så obekvämt som möjligt för folk att vara nazister, säger han.

LÄS MER: Stort engagemang mot nazister 

Vill visa solidaritet

Även Socialdemokraterna kommer att finnas på plats i staden, bland annat för att visa solidaritet med Judiska församlingen. 
– Vi kommer att visa att vi står upp mot nazismen. Det är viktigt att göra den markeringen, säger Ann-Sofie Hermansson (S). 
Enligt henne råder det ingen tvekan om att de goda krafterna är betydligt starkare än hets och hat. 
– Att ta makten i Göteborg kan de se sig om i månen efter. Att de ska komma hit och göra det är ren bullshit. Vi kommer markera utan att bruka våld. Det ska vara värdiga demonstrationer. 

"Handlar om utanförskap"

Att många vill manifestera sin avsky har hon full förståelse för, men vädjar också till demonstranterna att inte hamna i våldsspiralen eller bli någon kålsupare. 
– Det är inte så vi visar att vi står upp för öppenheten, säger hon. 
David Lega uppger att partirepresentanter från Kristdemokraterna kommer att stå med i den mänskliga mur som ska bildas mellan synagogan och NMR. Där uppmanas allmänheten att vända ryggen mot både nazisternas demonstration och deras värderingar. 
– Oavsett vilken extrem åsikt man landar i handlar det ofta om ett utanförskap. Det är så lätt att säga att det behövs fler poliser eller kameror, men vi måste också långsiktigt bekämpa anledningarna till att man hamnar såhär snett, säger David Lega (KD).

Personligen kommer han att skänka pengar till Expo - 50 öre per meter som nazisterna vandrar. Nu hoppas han att fler gör samma sak. Liksom Jonas Ransgård anser han att söndagens nazistmarsch uppenbart var hets mot folkgrupp. 
– Jag hoppas att det inte blir slagsmål, att motdemonstranterna håller sig lugna så att polisen kan göra sitt jobb. Och att polisen arresterar de som ska arresteras, säger han.

"Friheten måste försvaras"

I ett sms skriver Helene Odenjung (L) att man gemensamt med partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott kommer att markera mot nazisternas stöveltramp.
"Det viktiga arbetet för mänskliga rättigheter, mot främlingsfientlighet och mot rasism måste göras varje dag och i alla sammanhang där man stöter på det. Vi får inte ta vår frihet för given. Friheten måste försvaras!" 

Ulf Kamne (MP) anser att polisen bör dra in NMRs demonstrationstillstånd helt och hållet och menar att det är orimligt att låta dem demonstrera efter det som hände i söndags. 
– Även åsikter man själv inte delar ska få uttryckas, däremot ska man inte riskera andras liv och lem.

Även Stina Svensson (FI) anser att NMR inte borde tillåtas demonstrera.

– Vi tycker att vi måste skärpa lagen och förbjuda nazistisk organisering och propaganda, då kommer inte polisen ha svårigheter med att tolka lagen. Det är inte okej att säga att bara de inte liknar Nurnberg så är det okej att tillåta dem att demonstrera, säger Stina Svensson. 

Enligt henne uppmanar Feministiskt initiativ människor att sluta upp mot NMR:s demonstration. 

Sverigedemokraterna är det enda parti som uppger för GP att de inte kommer att markera mot nazisterna den 30 september.

– Sverigedemokraterna i Göteborg tänker inte göra någonting. NMR har sökt tillstånd och fått polisens godkännande. Det är upp till polisen att göra någonting och de kommer nog att hålla kontroll på demonstrationen, kan jag tänka mig. Ingen i vårt parti kommer att vara i närheten av demonstrationen, säger Lars Hansson (SD).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.