Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"Vi känner oss inte säkra här längre"

Hot och trakasserier gör tillvaron osäker för nyanlända som bor på Lilleby camping. Närpolisen säger sig ha kontroll på läget. Samtidigt utreds flera fall av hatbrott mot de boende.

Sedan det blev känt att villavagnar på campingen i Torslanda skulle fungera som tillfälligt boende för nyanlända, flyktingar som fått uppehållstillstånd och anvisats till Göteborg, har det funnits starka åsikter om boendet och de som ska bo där.

Men det har gått längre än så. Förra fredagen blev en man, som tills nyligen bott på Lilleby, attackerad av en maskerad person när han var på väg till campingen. 

Samma kvällen hade någon knackat dörr hos de boende och sagt att muslimer inte är välkomna i Torslanda. Om man ville dö skulle man stanna kvar, var buskapet. När mannen lämnade området observerades han av en polispatrull. Han var då så berusad att han blev omhändertagen för tillnyktring.

Tidigare har en svartklädd man rört sig området på kvällarna. Flera källor säger till GP att det är uppenbart att han gjort det för att sprida skräck. Och bara ett par veckor innan de första flyttade in på campingen sattes en villavagn i brand. Boendet har  också utsatts för sabotage av vattenledning, stenkastning mot villavagnarna och stöldförsök av nycklar.

Upprörda och rädda

Polisen utreder nu flera fall om hatbrott mot de boende, säger Olle Borgman vid polisens hatbrottsenhet.

– Vi har en del misstänkta och olika förundersökningar pågår. Förutom mordbrand handlar de om olaga intrång, olaga hot och uppvigling. Var och en har rätt att tycka vad de vill och använda sig av sin yttrandefrihet. Men här går det över gränsen, säger han.

Bilal Almobarak, från Homs i Syrien, har bott på Lilleby camping ett par veckor.

– Alla jag pratat med är mycket upprörda och rädda. Vi måste hitta någon annanstans att bo, vi är inte säkra här, säger han.

Bilal Almobarak har fått uppehållstillstånd och säger att han tidigare alltid känt sig trygg i Sverige. 

– Nu gör jag inte det längre.

Han berättar också att ett gäng berusade ungdomar försökte ta sig in genom grinden till campingen natten mellan lördag söndag förra veckan. 

– Det ligger så öde här. Vi är oroliga för att något händer, utan att någon märker det.

Skärpt säkerhet

Säkerheten skärps nu ytterligare, säger Ami Höglund, vd för Svenska semesterhem som äger Lilleby camping. 

– Vaktbolaget har ökat sin rondering och är här oftare på nätterna. Vi har dygnet-runt-bemanning och vi söker tillstånd för kameraövervakning. 

Hon trodde det hade lugnat ned sig och att man skulle låta campingen få vara i fred när människor väl hade flyttat in.

– De som bor här har flytt undan elände och förföljelse och så råkar de ut för det här. Man kan verkligen undra vem som behöver vara rädd för vem.

"Okunskap ligger bakom"

Närpolisen Christer Melvinsson förstår att de boende på campingen är rädda och upprörda.

– Tänk dig att Torslanda blivit bombat under fem år. Du flyr och får en fristad. Så får du höra att är du inte välkommen. Jag blir väldigt betryckt över hur vissa människor agerar.

Han har fått höra att de nyanlända kan begå alla möjliga och omöjliga brott, berättar han. Att utemöbler måste låsas fast och så vidare. 

– Men jag måste ta till mig den oro som finns bland en del Torslandabor och jag tycker att kommunen kunde ha skött informationen bättre. Rädslan beror ofta på okunskap.

Polisen har sedan tidigare utökad bevakning på campingen, säger Christer Melvinsson.

– Vi har ett bra grepp på situationen och samarbetet med platschefen fungerar jättebra, säger Christer Melvinsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.