Delar av Nordstan fick spärras av mitt i julhandeln.
Delar av Nordstan fick spärras av mitt i julhandeln.

"Vi får nog slänga allt"

ANNONS
|

Branden i Nordstan startade i en mellanvägg mellan de två klädbutikerna Kapp-Ahl och Cassels tidigt på söndagsmorgonen. Orsaken är inte klarlagd, men kabelbrand kan ligga bakom.

Brandröken trängde in i närliggande butiker. I de större passagerna utanför kändes röklukten tydligt.

Räddningsledaren Svante Carlsson berättade på söndagen:

– Det är ett känsligt område med el och kommunikation som brunnit, så vi håller fortfarande på och säkerställer att det inte vandrat vidare. Till dess håller vi den sidan av Postgatan stängd.

Missäy hårt drabbade

Butiken Missäy på Postgatan i Nordstan är en av de drabbade butikerna. Många klädvaror förstördes både av vatten från sprinklersystemet och av röken.

ANNONS

En anställd säger till GP att skadorna kommer att kosta butiken stora summor:

– Det är rök- och vattenskador, vi kommer nog att få slänga allt. Min chef är och köper fler moppar nu, så vi kan få upp det värsta vattnet.

Butiken tillhör inte någon större kedja som flera av butikerna bredvid.

Andra butiker klarade sig bättre.

– Det var en sådan lättnad när vi insåg att vi klarat oss! Vi var oroliga att det skulle vara rökskadat så vi skulle få slänga allt. Det hade varit förödande att få stänga en dag mitt i julhandeln, säger Sigrid som jobbar på butiken Vila mittemot Cassels.

Svårlokaliserad brand

Det var vid halvfyratiden på söndagsmorgonen som branden utbröt i köpcentret. Räddningstjänsten fick ett automatlarm och när de kom till platsen upptäckte de kraftig rökutveckling inne i klädbutiken Cassels, på Postgatan 39.

– Det var till en början svårt att hitta någon brand, men vi skickade in rökdykare och lokaliserade branden inne väggen uppe på andra våningen, säger räddningschef Svante Carlsson på räddningstjänsten.

Ytan som brunnit är på bara cirka fyra kvadratmeter, men rökutvecklingen var stor.

Som mest var sex enheter, sammanlagt 44 brandmän, på plats. Väggar behövde rivas för att komma åt att släcka. Inne i butikerna och på övervåningen var det rejält rökfyllt. Inga personer skadades i branden.

ANNONS
ANNONS