"Vi är här för att fira havet"

ANNONS
|

Jan Stolpe gick ombord på ett av försvarets fartyg, med sin treåriga son Neo Stolpe som nyfiket hoppade omkring på däck.

– Vi bor här jämte och man måste ju titta efter vad som händer i närområdet. Här är ganska stillsamt annars, säger Jan Stolpe.

Efter en kort invigningsceremoni i Eriksbergshallen drog det omfattande programmet igång. Besökare kan gå ombord på både segelskutor, försvarsfartyg och bogserbåtar, lyssna på föreläsningar om havsmiljön och spana in nya räddningsflottar. Aktiviteterna pågår under söndagen längs kajerna på båda sidor av älven, från Klippan in till Lilla bommen och Gullbergsvass.

- Vi är här för att fira havet och för att fira alla som arbetar med havet och engagerar sig i det, sa Anders Carlberg, maritim expert för regionen när evenemanget invigdes.

ANNONS

Han var också tacksam för det vackra vädret. Och det var trångt på stenpirerna vid Eriksberg redan vid lunchtid.

Ombord på segelfartyget Atlantica satte instruktörerna an ett backstag. Det vill säga de drog i en tamp för att hålla masten rak.

- Vi hoppas kunna locka många nyfikna hit som vill lära sig segla, för det är jätteroligt, sa Andrea Olivegren, 18, från Svenska Kryssarklubbens seglarskola.

Klubben ordnar kurser i segling, både för ungdomar och vuxna.

Ombord på hjulångaren Eric Nordevall II stod Stefan Hansson nere i maskinrummet och betraktade hur maskinisten eldade flitigt.

– Jag uppskattar sådana här motorer, det tycker jag är häftigt.

Hans fyraårige son Måns tittade med stora ögon när luckan till förbränningen öppnades och en lätt doft av tjära spred sig under däck.

– Hon är representant för de första reguljärgående ångfartygen, berättade Reinhardt Grosch som varit med att dra igång bygget i mitten av 90-talet.

Man bestämde sig då för att bygga en replik av originalfartyget Eric Nordevall, som trafikerade Göta kanal i mitten av 1800-talet. Repliken stod klar 2009.

Den maritima dagen är startskottet för en tvådagars konferens om havsmiljön. Under måndagen och tisdagen kommer tre svenska ministrar, EU-kommissionärer och maritima experter till Göteborg.

ANNONS

ANNONS