Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I Västra Götaland kan det ta sex månader för att få svar på cellprovet. Bild: isabell Höjman/TT

VG-regionen sämst i landet på cellprovsvar

Varje år kallas tusentals kvinnor till vården för att ta cellprov, detta för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. I landet tar det lång tid att få svar. I Göteborg är medelsvarstiden 80 dagar, men till hösten hoppas de vara nere på 28 dagar, den rekommenderade tiden.

Alla kvinnor över 23 år erbjuds var tredje år att ta cellprov, provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Svaret skickas sedan hem i ett brev. Den rekommenderade väntetiden i dag är 28 dagar för detta besked, men statistik som Sveriges Radios Ekot tagit fram, är väntetiden mycket längre än så, mer 35-48 dagar.

På hemsidan för cellprov i Västra Götaland står det att det tar cirka tre månader för besked. Men det stannar inte där, för kvinnor kan få vänta upp till ett halvår för besked i regionen. Västra Götaland och Uppsala har längst tid i landet.

Sahlgrenska

På Sahlgrenskas labb kollades 55 000 cellprov under 2018. Sedan 2016 har Sahlgrenska förlängda svarstider. Enligt Magnus Hansson tf verksamhetschef, klinisk patologi, Sahlgrenska, beror det på att det är brist på cytodiagnostiker, det är de som i första hand undersöker proven manuellt i mikroskop. Och det är brist på dem i hela landet.

I höstas var kön på cellproven mycket lång, 16 000 skulle kollas, nu är kön nere i 4 500.

– I dag har vi en medelsvarstid på ungefär 80 dagar i stället för 28, som det bör vara, enligt nationella riktlinjer.

En anledning till att kön minskat är för att VG-regionen under våren 2019, infört så kallade HPV-screening på kvinnor mellan 30-49 år. HPV-infektionen är den huvudsakliga förutsättningen för att livmoderhalscancern skall kunna utvecklas.

– HPV-undersökningen kan genomföras på ett mycket enklare sätt, vilket innebär att det manuella arbetet i mikroskop kommer att minska. Till hösten tror vi att svarstiderna kommer att närma sig de 28 dagar, som är stipulerade enligt gällande vårdprogram, säger Magnus Hansson.

Om kvinnan själv skulle ha symtom eller att en gynekolog eller barnmorska hittar något avvikande vid undersökningen, hamnar provet i ett annat flöde där svarstiden är omkring tio dagar.

Tar lång tid att utveckla livmoderhalscancer

Magnus Hansson berättar att huvudsyftet med hälsokontrollerna är att försöka fånga olika grader av förstadier till cancer, innan det väl blir cancer. Normalt sker hälsokontrollerna vart tredje år. Det tar lång tid att utveckla livmoderhalscancer.

Mellan 450 till 500 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer varje år i Sverige. Av 100 000 kvinnor får cirka elva kvinnor livmoderhalscancer i regionen. Det avlider mellan två och tre kvinnor i landet på en befolkning om 100 000 kvinnor.

Att det är förhållandevis så låga tal är tack vare screeningprogrammet. De länder som inte har denna screening, har helt andra tal, detta enligt Magnus Hansson.

De långa väntetiderna kan de påverka sjukdomsförloppet?

– Man kan förstås inte ge ett hundraprocentigt nekande svar på denna fråga, men en fördröjning av provsvaret från 28 till 80 dagar leder i praktiken inte till någon ökad medicinsk risk.

Har du något råd till de kvinnor som väntar på svar och är oroliga?

– Var inte oroliga, om du inte har några symtom eller om inte gynekologen upptäckt något. Allt som inte är som vanligt ska man ju söka för. Som till exempel blödningar man inte brukar ha, eller smärta vid samlag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.