Veterantåg med ånglok körde genom Göteborg

Veterantåg från 1930- och 40-talet kör mellan Mölnlycke och Göteborg i helgen. Bakom turerna står föreningen Bergslagernas Järnvägssällskap.
– Jag brukar säga att tågintresset inte är ett intresse utan en obotlig sjukdom, säger Tommy Lintonsson, vice ordförande.

ANNONS
|

Ljudet av en karaktäristisk vissla och ånga som stiger upp mot himlen ovanför en tågstation hör inte längre till vanligheterna. I helgen skedde dock ett undantag när ett gammalt ånglok gjorde comeback och körde flera turer mellan Göteborgs centralstation och Mölnlycke.

Det är Bergslagernas Järnvägssällskap som arrangerar turerna för allmänheten.

– Det handlar ju om att vi vill visa upp våra gamla tåg. Och lite grann om att föreningen ska överleva förstås, säger Tommy Lintonsson.

Både barnfamiljer och folk i olika åldrar brukar vilja åka med, enligt honom. Och man håller redan på att planera in fler turer framöver.

– Men där har vi inte fått tidtabellerna godkända än så det är fortfarande preliminärt.

ANNONS

Har varit intresserad av tåg sedan 90-talet

Tåget är från 1930- och 40-talet och resan mellan Göteborg och Mölnlycke tar ungefär en halvtimme.

Tommy Lintonsson har själv varit medlem i föreningen sedan 1994, när Boråsbanan fyllde 100 år.

– Då var jag 13, 14 år. Och det är ju den banan vi kör på nu. Så jag har hållit på i över 20 års tid nu. Jag brukar säga att tågintresset inte riktigt är ett intresse utan en obotlig sjukdom, säger han.

Senare på eftermiddagen meddelar föreningen via sin Facebooksida att ångloket gått sönder och måste in på verkstad.

”Avgången 14.05 kommer gå med Dieselloket SJ V3 då vi har fått läckor på tuberna på Ångloket, vilket gör att man inte får tillräckligt med ånga”, skriver föreningen.

LÄS MER:Göteborgs dolda tågskatt: ”Som att resa i tiden”

LÄS MER:Det gamla tåget som går som på räls

LÄS MER:Tågfantasten Thomas har alltid varit något på spåret

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS