Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem vet mest? Jo, Jenny!

”Jag är en kunskapssvamp. Jag älskar att suga i mig information från alla håll i stället för att bara snöa in på ett område. Det är nog därför jag blev journalist. 

Jag började som reporter, först på Värmlandsnytt och därefter på Västnytt, innan jag blev frågeskrivare för På spåret och därefter hamnade jag på Vem vet mest?, där jag nu är frågeredaktör.

Vem vet mest? är Sveriges största frågesport och till varje program behöver vi en bra mix av ungefär 80 frågor, vilket gör att vi har över 90 000 frågor i vår databas. Det är väldigt mycket. 

Som frågeskrivare på Vem vet mest? skriver man 20 frågor per dag, vilket låter lite – men det tar lång tid, eftersom du ska göra research på alla frågor och kontrollera att det bara finns ett rätt svar. Säg att jag ska skriva om David Lynch och Twin Peaks, då vill jag skriva: vem har regisserat Twin Peaks? Då tänker jag att svaret är David Lynch och så var den frågan klar. Sedan börjar jag läsa om Twin Peaks och inser att det inte var så enkelt, för det var flera regissörer inblandade. Och då räcker inte Wikipedia, jag måste kolla varifrån de har hämtat sina fakta. Då kanske det finns en intervju från 1991 som jag får läsa och efter det får jag mala ner allt det där för att se vem som gjorde vad egentligen. 

Man letar hela tiden uppslag efter nya frågor, minsta lilla ord kan bli en idé. Står jag hemma och bakar pepparkakor så kommer jag på frågor om ingefära och kardemumma. Läser man en tidningsartikel kan man ringa in ledord. Vad har vi skrivit om den staden? När tillsattes den premiärministern och vem ersatte hon? Och vem gifte sig Jonas Gardell med 2011? 

Problemet är bara att av alla du kommer på har nio av tio frågor redan varit med. Så vår utmaning är att hela tiden hitta nya ämnen som ändå inte är för svåra.

Jag gillar frågesport för att det sammanför oss, det rymmer både historien och samtiden. Ingen brukar vilja spela TP med mig dock, eftersom jag bara gnäller på formuleringarna hela tiden. Men jag är tävlingsmänniska och allmänbildad. Jag är bäst på klassisk musik men kommer det sport är jag körd. Jag vet att Carl Lewis tog fyra OS-guld 1984, men inte så mycket om dagsfärsk sport. Så när någon pratar bragdguld och skidsprint är jag inte med riktigt. Jag gillar klassiska frågor: Vem är den ende som har fått Nobelpris i både fysik och kemi? Och runt vilken planet kretsar de galileiska månarna? 

Vi har gått och quizzat med jobbet några gånger, en gång vann vi hela rasket. Vi gick till en berömd frågesportspub och fick alla rätt. Det var några andra där som gick dit varje vecka. När de fick höra vilka vi var blev de inte så glada …” 

Berättat för

MAGNUS CARLSSON

[ mer om ... ]

Namn: Jenny Svensson.

Ålder: 39 år.

Bor: Majorna.

Gör: Frågeredaktör på Sveriges största frågesport, Vem vet mest? på SVT. Letar ständigt efter nya ämnen till programmet, som bränner av 16 000 frågor per år.

Min bästa lördag: Då åker hela familjen till stugan på Orust. Jag påstår att jag ska spackla och tapetsera men dricker mest kaffe.

SVT:s långkörare Vem vet mest? med Rickard Olsson sänds fem gånger i veckan vår och höst, och är ständigt i behov av nya frågor. Jenny Svensson är ansvarig för att frågorna blir till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.