Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

- Vi väntar på att tavlorna ska lämnas tillbaka, säger Camilla Johansson-Ohlson, kursledare för Strokeforums kursdeltagare i Vegahemmets lokaler. Bild: Anna Svanberg

Vem stjäl strokepatienternas tavlor?

Någon stjäl strokepatienternas upphängda tavlor i Vegahemmets lokaler vid Slottsskogen i Linnéstaden. Hittills har fem tavlor försvunnit i år.

Strokeforum vid Sahlgrenskas universitetssjukhus har i åratal erbjudit patienter rehabilitering i form av kurser i bland annat i måleri i Vegahemmets lokaler.

I dag målar ett 30-tal kursdeltagare i olika grupper och terminerna avslutas då och då med vernissage för anhöriga och andra.

Därefter hängs tavlorna upp för allmän beskådan, bland annat i korridoren som går till vårdcentralen på våning två. Så har det varit i åratal utan några problem.

Camilla Johansson-Ohlson från Folkuniversitetet leder kurserna i måleri på Vegahemmet.. Bild: Anna Svanberg

Camilla Johansson-Ohlson från Folkuniversitetet leder kurserna sedan flera år. Under en helg i mitten av förra månaden var det någon som stal två av tavlorna, sedan dess är spårlöst borta.

– På fredagen när jag gick hem fanns alla tavlor där och när jag kom på måndagen var två av dem borta. Först trodde jag att konstnären själv hämtat dem, men så var det inte, säger hon.

"Jag blev jättearg"

Nu sitter det i stället en ilsken rosa lapp på väggarna i stället för tavlor, undertecknad av henne.

"Ingen mer utställning?

Tyvärr har flera tavlor blivit stulna. ( 5 st) senast under helgen 15-16/9.

Har du tavlorna eller vet något. Prata med Strokeforum vån. 1.

/Camilla."

– Det ligger stort arbete bakom många av tavlorna och ibland har vi vissa gemensamma teman. Att hänga upp tavlorna är som grädde på moset för kursdeltagarna och mycket uppskattat av besökare och andra som jobbar här. Jag blev jättearg och skrev lappen i affekt, berättar hon.

Kursdeltagarnas målningar visas nu upp i målarlokalen som är låst.

Bild: Anna Svanberg

Stölden är både polisanmäld och tavlorna har efterlysts i huset, utan resultat. Att tavlor försvunnit har hänt en gång tidigare i år.

– Under midsommar försvann också tre tavlor men jag har aldrig hört att det har inträffat tidigare under åren. Tavlorna har inget ekonomiskt värde för andra men ett enormt värde för kursdeltagarna. Ramarna är gamla och har heller inget värde och man undrar ju verkligen vem som kommer hit och plockar med sig dem, säger hon.

Oklart med framtida utställningar

Anette Arvidsson är en av kursdeltagarna.

– Klart vi tycker det är jättetråkigt att någon tar våra tavlor. Vi har hållit på med dem länge och man skulle ju vilja ha tillbaka dem, säger hon.

Vegahemmets entré är öppen dagtid och i fastigheten finns, vid sidan av Strokeforums verksamhet, både äldreboende, demensboende, restaurang med uteplats, vårdcentral och sjukgymnastik.

Hur det blir framtida utställningar är oklart.

– Vi väntar på att tavlorna ska lämnas tillbaka, säger Camilla Johansson-Ohlson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.