Vegetariskt är biffen på Brännö

ANNONS
|

Sedan nästan tre år har Brännö skola serverat klimatvänliga måltider. Fisk och vegetariska rätter dominerar matsedeln. Och barnen gillar maten:

–Jag älskar soppa! Fisksoppa, morotssoppa och spenatsoppa, berättar Vilda Kock Lange som går i årskurs tre.

Initiativet kommer ursprungligen från barnens föräldrar och skolans pedagoger som undrade om det inte gick att satsa mer på fisk och grönsaker. Måltidsservice i västra Göteborg hakade på idén och utformade en särskild meny åt dem.

–Det låter helt galet men de älskar fisk och grönsaker här ute på öarna. Jag behöver inte övertala dem att äta fisk precis, säger kocken Jean-Michel Clement som lagar mat till lite mer än hundra barn, från de allra minsta upp till tredjeklassare.

ANNONS

Läs också: Köttet bort från skollunchen

När Malva Lindé Malmström i årskurs 3 får reda på att salladen innehåller gurka, då blir det bråttom:

–Jag älskar gurka, utbrister hon och reser sig upp och skyndar iväg med tallriken.

Varje vecka serveras kött en dag, fisk två dagar, vegetariskt en dag och soppa en dag. Soppan är oftast vegetarisk. Om alla skolelever i Göteborg åt som barnen på Brännö skola skulle det motsvara en minskning av koldioxidutsläppen från tio personers årliga bilkörning varje dag.

Läs också: Pannkakor togs bort från menyn

Allt kött som serveras inom kommunen är ekologiskt och fisken är MSC-märkt, vilket innebär att den fiskas med hållbara fiskemetoder från livskraftiga fiskbestånd. Det medför en lite högre matkostnad och på Brännö skola har de jobbat med att minska mängden mat som slängs. Det märks. När matrasten närmar sig sitt slut är nästan alla tallrikar helt tomma.

–Vi har pratat om livsmedelsproduktion, svinn och att ”pengarna tar slut” om vi slänger vår mat. De minsta går ju inte alltid att prata med, men de äldre barnen förstår, berättar Jean-Michel Clement.

För att salladen ska bli spännande har han olika knep, till exempel att tillsätta äppelbitar. Det hembakta brödet får tillskott av lingon eller russin.

ANNONS

–Det går ju inte att tänka på något annat än vad som är bra för miljön och hälsan, när man är på de här vackra öarna, säger Jean-Michel Clement.

Och barnen verkar inte bara trivas med maten, utan med kocken också:

–När Jean-Michel är sjuk kommer någon annan och lagar mat, men det blir inte lika gott, säger Vilda Kock Lange.

Måltidsservice i västra Göteborg arbetar med att införa mer klimatsmart mat i matbespisningen. För tillfället är Brännö den enda skola (lågstadium) som har en klimatsmart meny, men flera tillagningskök på förskolor har samma meny.

Planen är att den klimatsmarta menyn ska följa med barnen när de blir äldre, eftersom de redan är vana vid en lägre köttkonsumtion. Förut serverades kött tre dagar i veckan, fisk en dag och vegetariskt en dag, men allteftersom ska antalet köttdagar minskas.

ANNONS