Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattenpipan som 100 cigaretter

Att röka en vattenpipa motsvarar minst 100 vanliga cigaretter. Rebecca, 17 år, har rökt vattenpipa lite då och då sedan hon var 15 år. - Då visste vi inte hur skadligt det faktiskt är, säger hon.
Rebecca var 15 år gammal när hon fick sin första vattenpipa av sin mamma efter en utlandssemester.
- Det låter kanske konstigt, men vi visste inte att det var så farligt. Det var mest som en exotisk grej, säger hon. Och jag rökte nikotinfria preparat i den då.
Rebecca berättar att hon känner personer som varit så unga som 13 år när de rökt vattenpipa för första gången.

- Det är godare att röka vattenpipa än vanliga cigaretter. Röken är söt och smakar som godis, det lockar nog yngre.
Lena Said, 20, Angelica Saliba, 20 och Sara Tahri, 21 hatar vanlig cigarettrök. Men vattenpipan, det är en helt annan sak. Förutom att den gör så att man blir avslappnad och går ner i varv tycker de att den står för någonting kulturellt. Innan det fanns någonting som hette cigarett, fanns det vattenpipa. Kanske inte här i uppe i ett hörn av norra europa, men i många andra delar av världen.
- Jag röker inte vanliga cigaretter framför min pappa, säger Angelica Saliba, men vattenpipa, det är helt okej.
Att röka vattenpipa handlar om stämning och sällskapet. Det är en social sak, slår tjejerna fast.

Att röka vattenpipa har visat sig vara minst lika farligt som vanliga cigaretter. Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) motsvarar en vattenpipsession som varar mellan 40 och 60 minuter minst 100 cigaretter.
Gunilla Bolinder är överläkare och tobaksforskare på Karolinska universitetssjukhuset. Hon menar att det finns en stor okunskap i ämnet.
- Föräldrar verkar inte förstå hur farligt det är att röka vattenpipa. Inte hur vanligt det är heller. Vi vuxna ligger verkligen steget efter, säger hon.
I butikerna säljs i huvudsak två sorters produkter som går att röka i pipan. En med vanlig tobak och ett tobaksliknande som saknar nikotin. Gunilla Bolinder menar att det finns en myt om att den nikotinfria skulle vara ofarlig. Men vattenpipa är mycket skadligt, med eller utan nikotin.
- Cancer och lungskador får man genom att andas in det som förbränns, inte av nikotin, säger hon. Det är i förbränningen som det uppstår giftiga partiklar och gaser som exempelvis kolmonoxid och man får snarast i sig mer kolmonoxid via vattenpipan än vi en vanlig cigarett.

Inga mätningar gjorda
Peter Molin, projektledare för drogundersökningar i Göteborgs stad, menar att vattenpipan är ett så nytt fenomen att man ännu inte hunnit kartlägga hur vanligt det är bland stadens unga.
- När jag har frågat ungdomar själva så har de sagt att det är vanligare i Nordost och Angered bland vissa invandrargrupper än det är bland svenska ungdomar. Det är väl rimligt, det speglar föräldrarnas tobaksvanor, säger han. Det finns ju en tradition att röka vattenpipa i mellanöstern.
Rebecca däremot håller inte med om att det i första hand skulle handla om ett förortsproblem. Hon menar på att det är mycket mer utbrett än så.
- Om man ska säga var det är som vanligast är det nog snarare bland oss innerstadsungdomar, säger hon.

Coca Cola i vattenpipan
Gunilla Henningsson arbetar som fältsekreterare i Lerum och ser vattenpipan allt oftare i sitt arbete med ungdomar. Vanlig statistik över cigarrettrökning kan enligt Gunilla Henningsson vara svår att överföra på vattenpiprökning.
- Vi upplever inte att det har med kulturell bakgrund att göra. Det är inte alltid de typiska ungdomarna som röker cigaretter, dricker alkohol och hänger ute ofta som röker vattenpipa. Här handlar det ofta om en annan kategori unga, säger hon.
Även hon har sett vattenpipor bland mycket unga personer.
- Några vi träffade var i 14-års åldern. De hade hällt i Coca Cola i stället för vatten i pipan för att få röken att smaka cola, säger hon.

Undersökning i Göteborg får vänta
Annika Persson, drogförebyggande samordnare i fältgruppen i Kristianstad arbetar med drogundersökningar i Skåne. 2007 frågade man nära 5 000 skånska ungdomar om vattenpipan.
- Det visade sig att var fjärde niondeklassare och mer än hälften av alla tvåor på gymnasiet har rökt vattenpipa, säger hon.
I Göteborg däremot har man, trots de skånska resultaten, inte planerat att undersöka hur vanligt det är än på ett par år.
- Nästa undersökning är planerad till 2010. Men om den blir av eller om frågan om vattenpipan kommer med är inte bestämt än. Detaljerade undersökningar görs möjligtvis efter en sådan undersökning, säger Peter Molin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.