Vattenpölar och geggamoja när regnlekplatsen invigdes

Regnet kom som på beställning när drygt ett hundratal barn och lika många föräldrar var med och invigde Göteborgs nya regnlekplats Renströmsparken.
– Vad som är roligast? Vattnet förstås, säger Måns Ottosson, 5 år, och fortsätter hoppa jämfota i vattenpölarna.

ANNONS
|

– Regnet kom – och för en gångs skull var det efterlängtat, konstaterade Park- och naturförvaltningens Emma Johansson, när hon inledde lördagseftermiddagens invigning.

Hon har varit projektledare för förvandlingen av lekparken intill Näckrosdammen. Regnlekplatsen har gestaltats av landskapsarkitekterna 02 Landskap, i samarbete med konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

Tak formade som näckrosblad

Här finns vattenpölar att hoppa i. De bildas i nersänkta gropar av plastgjuten betong. Tak formade som näckrosblad skyddar mot regn och sol. Bladen är samtidigt utformade i ett system så att regnvattnet leds till mindre trattar där vattnet rinner vidare ner och samlas i behållare på olika höjd, omgivna av massor med sand.

ANNONS

Lille Alfred Andersson, 2 år, blandar regnvatten och sand till en fin geggamoja som han rör runt i med en pinne. Mamma Johanna Andersson assisterar.

– Hit kommer vi att gå många gånger hela familjen. Vi bor inte så långt härifrån men i dag har vi lämnat pappa Hans och lillebror Elliot, 7 månader, hemma. säger Johanna Andersson,

Även lite äldre barn har roligt i parken. Klätterställningen, som fått namnet "Spön i backen" är populär.

– Man kan klättra jättelångt här. Det var det bästa, säger tioåriga Johanna Onsjö.

Hon är här och leker med lillebror Jakob, 7 år, och pappa Andreas, alla med samma efternamn.

En del i jubileumssatsningen

Regnlekplatsen är en del av Göteborgs stads jubileumssatsning Rain Gothenburg, som arbetar med att hitta nya sätt att hantera problemen med översvämningar på ett kreativt sätt.

Fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 ska staden bygga två innovativa dagvattenlösningar som kombineras med konstnärliga uttryck. Den ena i Lorensberg vid Viktor Rydbergsgatan, den andra vid Gårdstens torg. Och satsningen ska också ta tillvara den resurs regnet är för konst, kreativitet och unika upplevelser.

– Allt bygger på den idéinsamling som gjordes redan 2011, där många invånare uttryckte att de ville att Göteborg skulle bli en mer attraktiv stad när det regnar, säger Emma Johansson.

ANNONS

Appen som visar vägen till lekplatserna

Park och Naturförvaltningen står bakom appen Lekplatser Göteborg. En app som är gratis att ladda ner och där det finns information om 190 av Göteborgs cirka 300 lekplatser.

Kartan känner av din position och visar närmaste lekplats och hur långt det är dit. Det går även att söka närmaste resväg till lekplatsen med bil, cykel, promenad eller lokaltrafik.

Appen visar också vilka lekplatser som är tillgänglighetsanpassade. De kan ha asfalt eller gummibeläggning för att det ska bli lättare att komma intill lekredskapen. Lekredskapen kan också vara anpassade för fysiskt funktionshinder, som till exempel kompisgungor. Du kan se vilka som är anpassade genom att välja inriktning i listan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS