Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vattenläcka i nyuppsatta fältsjukhuset på Östra

Två av de nyuppsatta tälten på fältsjukhuset på Östra sjukhuset läckte in vatten under natten mellan lördag och söndag. I ett av tälten där vatten läckte in vårdades nio covid-19-patienter.
– Jag är inte orolig överhuvudtaget, säger Anna-Karin Juwel-Egeland bemanningsansvarig på SU:s intensivvårdsavdelning.

Det fältsjukhus som militären byggt upp på Östra sjukhuset har under natten mellan lördag och söndag läckt in vatten. Två av tältmodulerna, varav ett där nio covid-19-patienter vårdas, påverkades av det som sjukhuset beskriver som en vattenläcka.

– Vi fick en vattenläcka, eller snarare ett lätt läckage, där det bildades kondens på undersidan av tältduken på två tältmoduler i natt. Det var inget som droppade på patienterna eller skapade några problem, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

Kondensen på tältens tak märktes samt och åtgärdades av drifttekniker på plats.

– Den åtgärden man gjorde på modulen där patienter vårdas var att tajta till det på utsidan av tältet för att säkerställa att det inte skulle hända igen. I den modul där det inte fanns några patienter var den enda åtgärden att torka lite på golvet med en trasa, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

Påverkade det här vården av patienterna på något sätt?

– Det hade ingen påverkan på några patienter.

LÄS MER: Svalt påskfirande i coronatidens Göteborg

"Det här händer i hus också"

En intensivvårdsavdelning är både teknik- och personaltät och har avancerad vård där patienterna ofta är nedsövda under lång tid. Men Anna-Karin Juwel-Egeland är inte orolig för den framtida användningen av fältsjukhuset.

– Nej, det här skapar ingen oro. Vi har otrolig god support och drifttekniker som finns här och patrullerar dygnet runt. Att det regnar in i bland i lokaler ... det kan det göra på Sahlgrenska också litegrann. Det här händer i hus också. Jag är inte orolig överhuvudtaget, säger hon.

Fältsjukhuset på Östra sjukhuset vårdade på lördagsförmiddagen åtta patienter för covid-19. Bild: Robin Aron
Fältsjukhuset på Östra sjukhuset vårdade på lördagsförmiddagen åtta patienter för covid-19. Bild: Robin Aron

Fältsjukhuset på Östra är en intensivvårdsavdelning och har fått namnet IVA Kronan.

– Vi kommer successivt att öka kapaciteten, med fyra platser varje dag. Fyra vårdplatser motsvarar en modul i tältet. På tisdag kommer vi att vara klara med utrustning till 34 platser på Kronan, sa Henrik Sundeman, verksamhetschef, till GP tidigare.

LÄS MER: Fältsjukhuset på Östra har öppnat

Tältet är till för patienter som testats positivt för covid-19 och när fältsjukhuset står klart med alla 34 platser kommer det finnas sammanlagt 60 IVA-platser avsatta för sjukdomen på Sahlgrenska, Östra och Mölndal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.