Vattenläcka i nyuppsatta fältsjukhuset på Östra

Två av de nyuppsatta tälten på fältsjukhuset på Östra sjukhuset läckte in vatten under natten mellan lördag och söndag. I ett av tälten där vatten läckte in vårdades nio covid-19-patienter.
– Jag är inte orolig överhuvudtaget, säger Anna-Karin Juwel-Egeland bemanningsansvarig på SU:s intensivvårdsavdelning.

ANNONS
|

Det fältsjukhus som militären byggt upp på Östra sjukhuset har under natten mellan lördag och söndag läckt in vatten. Två av tältmodulerna, varav ett där nio covid-19-patienter vårdas, påverkades av det som sjukhuset beskriver som en vattenläcka.

– Vi fick en vattenläcka, eller snarare ett lätt läckage, där det bildades kondens på undersidan av tältduken på två tältmoduler i natt. Det var inget som droppade på patienterna eller skapade några problem, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

Kondensen på tältens tak märktes samt och åtgärdades av drifttekniker på plats.

– Den åtgärden man gjorde på modulen där patienter vårdas var att tajta till det på utsidan av tältet för att säkerställa att det inte skulle hända igen. I den modul där det inte fanns några patienter var den enda åtgärden att torka lite på golvet med en trasa, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

ANNONS

Påverkade det här vården av patienterna på något sätt?

– Det hade ingen påverkan på några patienter.

LÄS MER:Svalt påskfirande i coronatidens Göteborg

"Det här händer i hus också"

En intensivvårdsavdelning är både teknik- och personaltät och har avancerad vård där patienterna ofta är nedsövda under lång tid. Men Anna-Karin Juwel-Egeland är inte orolig för den framtida användningen av fältsjukhuset.

– Nej, det här skapar ingen oro. Vi har otrolig god support och drifttekniker som finns här och patrullerar dygnet runt. Att det regnar in i bland i lokaler ... det kan det göra på Sahlgrenska också litegrann. Det här händer i hus också. Jag är inte orolig överhuvudtaget, säger hon.

Fältsjukhuset på Östra sjukhuset vårdade på lördagsförmiddagen åtta patienter för covid-19.
Fältsjukhuset på Östra sjukhuset vårdade på lördagsförmiddagen åtta patienter för covid-19. Bild: Robin Aron

Fältsjukhuset på Östra är en intensivvårdsavdelning och har fått namnet IVA Kronan.

– Vi kommer successivt att öka kapaciteten, med fyra platser varje dag. Fyra vårdplatser motsvarar en modul i tältet. På tisdag kommer vi att vara klara med utrustning till 34 platser på Kronan, sa Henrik Sundeman, verksamhetschef, till GP tidigare.

LÄS MER:Fältsjukhuset på Östra har öppnat

Tältet är till för patienter som testats positivt för covid-19 och när fältsjukhuset står klart med alla 34 platser kommer det finnas sammanlagt 60 IVA-platser avsatta för sjukdomen på Sahlgrenska, Östra och Mölndal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS