Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om du ger dig ut under Göteborgsvarvet har du en hel del att tänka på. (Arkivbild: CARL SANDIN)

Varvet går – se upp i trafiken

60 000 löpare och 200 000 åskådare i högsommarväder – Göteborgsvarvet riskerar korka igen stan. Här är tipsen för dig som kör bil eller åker kollektivt.

Första start på lördagen går klockan 13. Men redan under förmiddagen bör man se upp om man tänkt passera Korsvägen. Löparna hämtar sina nummerlappar på Svenska mässan och förra året var det 15 000 personer som valde att göra det under förmiddagen, enligt Eva-Britt Andersen, planeringsledare på Trafikkontoret.

– Det blev förstås långa köer, säger hon. Korsvägen är ju en knutpunkt, de som åker kollektivt för att hämta sin nummerlapp korsar vägen och hindrar bilar och bussar. Du blir sittande om du kommer den vägen.

Undvik:  Örgrytevägen och Mölndalsvägen in mot Korsvägen. 

Välj i stället: E6 till Örgrytemotet, parkera i p-husen i Gårda eller på Lisebergs parkering.

– Vi beräknar att p-platserna kommer att räcka.

En annan flaskhals för bilister blir Älvsborgsbron. I år blir det värre än vanligt, enligt Eva-Britt Andersen:

– Trafikverket renoverar östra sidan av bron och löparna springer på västra. Därför blir det extra besvärligt att ta sig från centrum till Hisingen, bara ett körfält kommer att vara öppet. 

Undvik: att försöka köra upp på bron från Röda Sten. 

Välj i stället: Gnistängsmotet, för att komma upp i det enda körfältet från Västerleden.
– Fast det allra bästa är att välja Tingstadstunneln, säger Eva-Britt Andersen.

På Älvsborgsbron kommer inte heller cykling att vara tillåten. 

Välj i stället: båt, det vill säga Älvsnabben. Eller trampa över Göta Älvbron.

Från klockan 12 till cirka 18 gäller begränsningarna, enligt Eva-Britt Andersen. 

Undvik: att försöka korsa till exempel Östra Hamngatan och Vasagatan med bil.

Bilburna som bor längs loppets sträcka bör veta att det råder stannaförbud – bilar som inte flyttats kan i värsta fall bogseras bort av polisen.

– Till exempel är de som bor på Lindholmen, mellan Sannegården och Plejadgatan, inlåsta. De måste parkera utanför området innan det stängs av klockan 12 om de tänkt använda bilen.

Paddanbåten kommer att köra i skytteltrafik mellan Lejontrappan och Drottningtorget klockan 13–17.45, så att gående ska slippa korsa Östra Hamngatan.

För den som tänkt sig åka kollektivt från klockan 13 och framåt är det ännu mer att hålla reda på. Här är det viktigaste:

* All trafik mellan Brunnsparken och Centralstationen stängs av.  Även sträckan Kungsportsplatsen–Valand–Vasaplatsen/Korsvägen samt delar av Vasagatan stängs av.

* I stället för hållplats Centralstationen: hållplats Polhemsplatsen på Stampgatan är knutpunkten för byten på flera linjer.

* Påverkade linjer: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 50, 52, 60, 90, 91, 753, 16, 18, 19, 20, 25, 33, 402. Rosa, röd och blå express samt flygbussarna.

* Påverkade hållplatser: Seminariegatan, Brunnsgatan, Handelshögskolan, Domkyrkan, Brunnsparken, Wavrinskys plats, Doktor Sydows gata, Berzeliigatan, Kungsportsplatsen, Vasaplatsen, Nordstan, Doktor Fries torg. Centralstationen, Valand.

Om man blir stående mitt i stan och inte hittar dit man ska?

– Fråga någon av de 80 informatörer som vi kommer att ha ute på stan, kolla websida och appar, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Hans bästa tips är annars:

– Var ute i god tid och utrusta dig med visst tålamod. Att resa genom stan kommer inte att vara lika enkelt som vanligt, det är ofrånkomligt. Göteborgsvarvet är en stor utmaning för oss men vi gör vad vi kan för att bidra till en trevlig upplevelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.