Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På länsväg 1602 i Marks kommun körde en bilist av vägen under morgonen och landade på taket i diket. Bild: JOAKIM ERIKSSON

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varningen: Kör försiktigt

Under måndagsmorgonen och förmiddagen kan det vara rejält halt i Västra Götaland. Snöfallet som skedde runt om i regionen under söndagen och måndagen gör att det kan bli fortsatt halt under eftermiddagen.
– Det är väldigt halt när morgontrafiken drar igång på riktigt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca, på morgonen.

Under måndagsmorgonen rapporterade Trafikverket om besvärligt och mycket besvärligt väglag i och runt Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den huvudsakliga anledningen är lössnö och våt vägbana, vilket medför halkrisk.

Halt i morgontrafiken

– Det är ganska halt på många platser runt om i landet. Det är ett ganska stort snöområde som dragit upp över landet som gör att det är halt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Snöområdet ligger under måndagen främst i södra Norrland, men smårester kan göra att lättare snöfall kan falla i Västra Götaland under morgonen och förmiddagen.

– Det är väldigt halt nu när morgontrafiken drar igång på riktigt. Det är snöhalka det handlar om, möjligen lokal frosthalka på vissa platser men det är snöhalkan som är dominerande, säger Christoffer Hallgren.

Polisen: Kör försiktigt

Temperaturen kommer hålla sig runt nollan, vilket kan resultera i att det är fortsatt halt på vissa platser i regionen under hela måndagen.

– Kör försiktigt, ha extra avstånd och ta det försiktigt i kurvorna. Ha lite extra god tid på er när ni ska till jobbet, säger Christoffer Hallgren.

Även polisen uppmanar till försiktighet i trafiken.

– Det är alltid lurigt med halka, speciellt på småvägar och vid anslutningsvägar och då ska man iaktta försiktighet. Framför allt ska man ha rätt däck, både vad gäller däckmönster och sort, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Flera olyckor

Det har varit rad olyckor i morgontrafiken runt om i länet.

På länsväg 1602 i Marks kommun körde en bil av vägen och landade på taket i diket. Ingen skadades allvarligt i olyckan, men två personer fördes till sjukhus för kontroll.

I Uddevalla på riksväg 44 körde en bil in i mitträcket. Polisen uppger att föraren i bilen inte ska ha fått några allvarliga skador.

Enligt polis och räddningstjänst ska det vara mycket halt på platserna.

I Falköping krockade en buss och en personbil strax innan klockan åtta på måndagsmorgonen. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen men det ska inte finnas några uppgifter om personskador. Däremot ska ett tiotal personer vara väldigt chockade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.