Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredag drar årets första höststorm in över Göteborg. Det är läge att surra fast saker som kan flyga iväg. Bild: Bengt Christian
På fredag drar årets första höststorm in över Göteborg. Det är läge att surra fast saker som kan flyga iväg. Bild: Bengt Christian

Varningen inför höststormen: "Surra fast saker"

Årets första höststorm är på väg in över Västsverige. Det än så länge namnlösa ovädret kommer att kulminera under sen eftermiddag på fredag och det finns risk att vinden når orkanstyrka.
– Det blir ingen höjdare att vara ute, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

På fredag drar en kallfront in över Göteborg och Västra Götaland och då gäller det att hålla i hatten. Kraftig blåst och även regn väntas slå hårt mot västkusten.

– Det blir ingen höjdare att vara ute, säger Erik Rindeskär.

Gränsen för storm går vid 25 meter per sekund. Tidigare i veckan såg ovädret ut att kunna nå orkanstyrka men har sedan dess nedgraderats – men läget kan hinna förändras.

– Stormen kan uppgraderas till orkan, men troligt att det bli storm, säger Erik Rindeskär.

För att ett oväder ska klassas som orkan måste vindstyrkan nå 32,7 meter per sekund eller högre. I nuläget är det oklart hur stark vind som kommer att uppmätas men klart är att det blir värst ute vid kusten.

– Det kan bli stormstyrka i byarna, men vid kusten kan det bli ännu blåsigare, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

"Studsmattorna flyger ofta iväg"

Ovädret kommer att kulminera under sen eftermiddag på fredagen. Erik Rindeskärs råd inför fredagen är att se över sin uteplats och surra fast saker som kan flyga iväg.

– Studsmattorna flyger ofta iväg så surra fast dem, säger han.

Kallfronten drar inte bara in med kraftig vind utan även en hel del regn. Det kan till och med blir kraftigt med regn, framförallt under fredagen.

De höga temperaturerna vi haft de senaste dagarna kommer att försvinna när kallfronten drar in över oss.

– Det blir rejält kallare, konstaterar Erik Rineskär som berättar att temperaturerna kommer att sjunka till 12-13 grader och att det kommer ligga där åtminstone till slutet av nästa vecka.

Men efter det finns det hopp om en sista period med soligt och varmt väder. Enligt Rindeskär kan brittsommaren komma tillbaka med temperaturer runt 20 grader igen inom några veckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.