Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varningen: Hårda vindar och kraftig nederbörd

Kraftiga vindar, tung nederbörd och höstkyla. Nu nalkas den verkliga hösten, enligt meteorologerna, och till helgen kan vi få se det första riktiga hösttecknet.

Nu gäller det att surra fast båtarna i kajerna. Under tisdagen är det kulingvarning och tung nederbörd på flera håll i Västsverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det regnar och blåser för fullt nu, säger Per Holmberg, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Under måndagen larmades räddningstjänsten om nedblåsta träd över vägar och översvämningar i Västsverige. Regnet kommer avta, menar meteorologen – men det kommer att fortsätta blåsa. Över Vänern, Kattegatt, Skagerrak och Öresund blåser det rejält – och det kommer att fortsätta drabba kustområden som Göteborg.

– Det är kulingvarning överallt där. Det blir väldigt blåsigt framför allt under tisdagsdygnet, då kommer det vara kulingvarningar och det är möjligt att det kan komma upp i upp till 20 meter per sekund i vindbyarna över land i kustligare områden, säger Per Holmberg.
 

Ostadig vecka

Men Per Holmberg utesluter inte att vinden kan tillta och komma upp i stormbyar. Under tisdagen har regnfallet övergått till sporadiska skurar, men efter blåsten kommer det ihållande regnet igen. Och resten av veckan ser dyster ut.

– Under onsdagen kommer ett nytt regn. Och i resten av veckan blir det också regn, och men det blir också blåsigt väder, säger Per Holmberg.

Men ovädret till trots är det fortfarande sommar, enligt meteorologiska mått mätt. Det ska vara en medeltemperatur på under 10 grader, fem dygn i rad, innan man får lov att kalla det för höst. Men till helgen kan saker förändras, menar Per Holmberg.
 

Hösttecken

– Det finns en liten risk för frost. Som det ser ut nu så kan det komma ner till tre, fyra plusgrader, sedan om det går ner ytterligare är svårt att svara på, säger Per Holmberg.

Temperaturen kommer att sjunka gradvis de närmaste dagarna, och kommer att ligga på strax över 10 grader. Men på lördagen får vi en försmak på hösten, då det finns risk för temperaturer kring 0 grader under natten.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.