Varningen: Elever kan splittras från klasser även i årets skolval

I dag får eleverna veta vilken skola de ska gå på i höst. Fjolårets skolval har beskrivits som ett haveri, och sedan dess har mycket förändrats. Men även i år riskerar elever att ryckas upp och splittras från sina klasser – det saknas skolplatser.
– Det smärtar mig att vi fortfarande har den problematiken, säger Bosse Parbring (MP).

ANNONS
|

På torsdagseftermiddagen skickas beskedet om vilka skolor eleverna i grundskolan i Göteborg hamnar på i höst ut.

Ungefär 10 200 barn, som ska börja förskoleklass, eller behöver byta skolenhet, mellan exempelvis mellan- och högstadium, för att fortsätta i grundskolan, berörs av skolplaceringarna.

Fjolårets skolval, där rekordmånga överklagade, har fått stenhård kritik, från föräldrar, politiker och från stadsrevisionen, som beskriver det hela som ett misslyckande.

Sedan dess har en rad förändringar genomförts. Garantin för att få gå på en skola nära hemmet har stärkts, och förvaltningen har granskat alla skolplaceringar för att upptäcka eventuella fel på förhand.

ANNONS

Ingen kontroll gjordes

En del av bristerna i fjol som hittades i en intern utredning var just att det inte gjordes någon systematiserad kontroll av placeringarna innan beskeden skickades ut till vårdnadshavarna.

Barn rycktes också upp från sina klasser och hamnade på skolor där de inte känner någon. I år har förvaltningen tittat på de fallen, och försökt lösa det genom att hitta fler skolplatser.

Men på grund av bristen på skolplatser i vissa områden har det inte alltid varit möjligt att lösa situationen, enligt Bosse Parbring (MP), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

– Klasser splittras även i år. Det smärtar mig att vi fortfarande har den problematiken.

LÄS MER:Här är Göteborgs mest populära skolor

LÄS MER:Hård kritik efter skolvalskaos

”Många besvikna barn”

Kommunalrådet Jenny Broman (V) skriver på Twitter att många barn kommer att vara besvikna även i år, eftersom klasser splittras till flera olika skolor och barn hamnar ensamma utan kompisar.

Flera partier har lyft problemen med att det finns för få skolplatser. Tidigare i mars drev oppositionspartierna V, MP, D och S igenom i kommunstyrelsen att att stadsledningskontoret ska få i uppdrag att ta fram förslag på hur bristen på skollokaler kan åtgärdas inför läsåret 2021/22 i nära dialog med berörda nämnder.

De menar att alliansen inte gör tillräckligt för att ta fram nya skolplatser.

ANNONS

Men det här beslutet gör ingen skillnad, enligt grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L).

– Nej. Det kommer för sent. Dessutom var det arbetet redan igång, så i praktiken blir det ingen skillnad, säger han.

Bosse Parbring tycker dock att alliansen prioriterar att bygga bostadsrätter istället för att bygga nya skolor. Han är dock trygg med att förvaltningen följer reglerna i år, säger att han är trygg med att reglerna följs i år, att den gör vad den kan utifrån förutsättningarna.

Fler får skola de önskat

Axel Darvik säger dock att alliansen jobbar både på kort och lång sikt för att lösa situationen. På kort sikt handlar det om att försöka använda lokaler mer effektivt, eller sätta upp paviljonger.

Han delar bilden av att bristen på skolplatser ställer till det.

– Vi har kommit ett viktigt steg framåt i skolplaceringen. Men vi är inte i mål och alla kommer inte bli nöjda med sin placering.

Han säger att man kan vara självkritisk, men att det tar tid att ta fram platserna. Dessutom har en del förändringar gått fort, tidigare flyttade fler barnfamiljer ut från centrum, men trycket här har istället ökat.

Axel Darvik säger att han är trygg med att förvaltningen i år följer regelverket, samtidigt ställer kapaciteten till det.

ANNONS

– Många fler kommer få den plats man önskar i första hand, eller något av sina önskemål. Samtidigt finns fortfarande ungefär fem procent som inte får det.

Skolvalet 2021/2022

(fjolårets siffror inom parentes)

Antal elever: 10 200 (drygt 12 000)

Andel som har önskat skola: 80 % (90 %)

Andel som fått sitt första önskemål: 85 % (79 %)

Andel som fått något av sina önskemål: 95 % (87 %)

Andel som inte fått något av sina önskemål: 5 % (13 %)

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Därför bröt tjänstemännen mot reglerna vid skolvalet

LÄS MER:Så görs skolvalet och skolan om i Göteborg

LÄS MER:Barnen får rätt efter stadens miss – men problemen är kvar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS