Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olycksplatsen strax norr om Uddevalla på länsväg 172.

Varning för snö- och ishalka

*SMHI har utfärdat klass 1-varning för Västra Götaland, Bohuslän, Halland och Värmland.*Snöfall på över 5 centimeter med stor risk för snö- och ishalka.*Flera trafikolyckor har inträffat - flera till sjukhus.

Vädret skapade mycket bekymmer i Göteborg under lördagsförmiddagen. Söndagen ska dock bli bättre - med plusgrader, varierande molnighet och småskurar i Göteborgsområdet, enligt Foreca.

Men det finns all anledning att ta det lugnt på vägarna även under natten till söndag.

– Natten blir mild i Göteborgsområdet, men om molnigheten lättar och det blir klart väder kan vägarna frysa på. Det är marginaler, så man ska vara försiktig, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Detsamma gäller under natten till måndag.

Ett snöfall drog in västerifrån under lördagen och en klass 1-varning utfärdades för distrikten längs västkusten.

– SMHI varnar för snöfallet i Västra Götaland, Halland, Bohuslän och Värmland, sa Ian Engblom.

Två till fem centimeter snö väntades falla i Göteborgstrakten. Längre upp i sydsvenska höglandet mot Borås och även upp mot Dalsland väntades det snöa ännu mer.

På grund av plusgrader i luften väntades snöfallet övergå i regn under eftermiddagen, enligt lördagsmorgonens prognos. Även om snötäcket beräknades försvinna ganska fort, var det stora orosmomentet just halkan.

– Även om det är plusgrader i luften kan det vara kallt på vägen. Det är ganska lurigt. Så vi kommer säkert ha olika typer av halka närmaste dygnet. Första snöhalka och modd när nederbördsområdet passerar. Sedan fryser det på och då kan det bli ishalka, sa Ian Engblom.

Flera trafikolyckor i västra Sverige

Under lördagsmorgonen och förmiddagen inträffade flera trafikolyckor i västra Sverige. Klockan 09 körde en bil in i en stolpe på Kongahällavägen. Trafiken stod stilla under räddningsarbetet. En kvinna fördes med ambulans till sjukhus.

– Det är oklart hur skadad hon blev, sa polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Norr om Uddevalla stängdes länsväg 172 av helt efter att en personbil kört av vägen i höjd med Lane. Även där fördes en person med ambulans till sjukhus. Ungefär samtidigt, runt klockan 10 på lördagen, körde en bil av E6 vid Tanum och voltade. Oklart om någon blev skadad.

Älvsborgsbron stängdes av

Älvsborgsbron stängdes av under en timma på förmiddagen efter att två bilar krockat. Det är oklart exakt hur olyckan gick till. Enligt ett vittne till GP ska två kvinnor ha skadats, en i bröstet och en i ryggen. En person uppges också ha avvikit från platsen.

– En person som var med i olyckan sprang från platsen, säger vittnet till GP.

Vid korsningen Klevavägen-Stalevägen i Munkedal krockade två bilar. En person fördes med ambulan till sjukhus. En stund senare, fortfarande mellan klockan 10 och 11 på förmiddagen, körde en till bil av E6 och voltade, strax söder om Klåvene. Oklart skadeläge.

Hästtransport störtade ner i ravin

En hästtransport åkte av vägen och rakt ner i en ravin vid Bokenäs. Det var oklart om någon blivit skadad men en person ska enligt SOS Alarm ha förts med ambulans till sjukhus. Tre hästar var i släpet när det föll åtta meter. Alla hästar ska ha överlevt.

Läs mer: Hästar störtade åtta meter rakt ner i ravin

Runt lunchtid på lördagen körde en bil av väg 200 i Töreboda och voltade. I bilen satt en gravid kvinna. Oklart skadeläge men kvinnan hade enligt räddningstjänstens personal, själv klivit ur bilen.

Läs också: Gravid kvinna voltade med bilen

– När vi kom fram till platsen hade kvinnan gått ur bilen själv, sa Roland Johansson inre befäl räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Hon fördes sedan till sjukhus, men skadebilden var ännu på lördagseftermiddagen okänd.

Förseningar i kollektivtrafiken

Busstrafiken i Göteborg påverkades också på flera håll. Linje 16 kunde på grund av halkan inte starta i backen på hållplatsen vid Chalmers huvudentré. Bussarna i riktning västerut mot Högsbohöjd körde därför förbi hållplatsen.

Linje 52 klarade inte backarna över Guldheden på sträckan Linnéplatsen-Pilbågsgatan (uppe i Johanneberg) och bussar på den delen av linjen drogs därför in.

Vid lunchtid på lördagen flöt trafiken dock på som vanligt, enligt Vässtrafiks störningsjour.

För hård vind för skärgårdsfärja

Enligt uppgift till GP kunde färjan till Grötö i Öckerö kommun/Göteborgs norra skärgård inte lägga till på ön på grund av hård sydlig vind. Sjöräddningen uppgavs i alla fall vara beredd att hjälpa till med brådskande transporter till och från Grötö om behov skulle uppstå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.