Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varning för förrädiskt väglag och dimma

Trafikverket varnar just nu för plötslig ishalka längs flera vägar i Göteborgsområdet. För trafikanter på väg hem från julfiranden ställer också dis och dimma till det i Skaraborgsområdet.
– Den plötsliga ishalkan ser ut att ligga kvar fram till i natt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Fuktig luft kombinerat med sjunkande temperaturer gör nu att Trafikverket har gått ut med flera varningar för plötsligt ishalka.

Varningarna gäller i stort sett i hela Göteborgsområdet och människor som är ute i trafiken uppmanas att ta det försiktigt.

Enligt polisen har det bland annat inträffat trafikolyckor i Angered, Mariestad och Lidköping under eftermiddagen.

– Det var ganska mulet under morgonen och när det har klarnat upp nu under eftermiddagen sjunker temperaturen och när vattnet som ligger på vägbanorna då fryser på så får vi risk för plötslig ishalka, vilken kan vara väldigt förrädisk, Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

"Kört sju mil i dimma"

För trafikanter som firat jul och är på väg hem till Västkusten gäller det också att ta det försiktigt i hela området mellan Vänern och Vättern, där det lokalt råder kraftig dimma.

– Vi har kört sju mil i dimma nu, det går knappt att se vägen framför sig och bilarna försvinner då sikten är minimal, säger GP-läsare som befinner sig i en bil mellan Hova och Skara i Västergötland.

Dimman gör också att vägarna riskerar att bli hala när fukten fryser på.

– I samband med dimman finns det också risk för frosthalka, det vill säga när vattenånga fryser direkt på kalla vägar och det bildas iskristaller på vägen, säger Mikael Sjöstrand på Foreca.

Halkrisken väntas ligga kvar fram tills i natt innan mildare temperatur väntas då ett lågtryck sydväst om Göteborg väntas svepa in över Västsverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.