Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varning för barfotaskor

Spring inte Göteborgsvarvet i barfotaskor! De kan vara skadliga för fötter och underben. Företaget som tillverkar skorna betalade 3,75 miljoner dollar för falsk marknadsföring.

"Det finns risker att springa i barfotaskor, som inte skyddar fötterna. Detta kan leda till skador i fötter och ökar risken för stresskador i underbenen", skriver amerikanska specialister på sjukdomar i fötter och underben, American Podiatric Medicine Association.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vibram, företaget som tillverkar "fingerskorna", har haft god hjälp av kändisar i marknadsföringen. Bland andra prins Harry i Storbritannien och skådespelerskan Kate Hudson har visat upp sig med dem.

- Jag sprang London Marathon för en månad sedan, och såg några som sprang i barfotaskor. För mig är det en gåta att man gör det, säger Tom Kellheim, vd för butikskedjan Löplabbet.

Valerie Bezdek i Florida köpte ett par i fjol. Men fick ont i benen, när hon sprang. Hon stämde tillverkaren Vibram för att skorna inte alls höll vad de lovade.

I marknadsföringen sade Vibram att skorna stärker muskler i fötter och underben, ökar rörelseförmågan i vristen och stimulerar nervfunktionerna i fötter och ben.

Den marknadsföringen har Vibram nu lovat att ta bort. För det finns inga medicinska belägga för vare sig det ena eller andra, enligt läkarexpertis.

- Om man överhuvudtaget använder dem skall man börja med att gå i dem, säger Tom Kellheim.

Sedan kan man öka på med att springa.

- Men i max 20 minuter, säger han.

Vibram har gjort en uppgörelse med de uppskattningsvis 70 miljoner amerikaner som köpt barfotaskor efter 2009. Företaget köper sig ur en större stämning med 3,75 miljoner dollar, motsvarande cirka 25 miljoner kronor.

De amerikaner som köpt skor efter 2009 kan få upp till 94 dollar i ersättning.

Det finns andra skor, med riktiga sulor, som åstadkommer det samma som barfotaskorna utlovar för själva löpsteget.

I vanliga löpskor är hälen lite av en bromskloss vid stegisättningen. Det beror på att i sulan är droppet mellan häl och tår lite hög, tio till tolv millimeter.

Barfotaskorna sänker det droppet.

- Men det finns skor med riktiga sulor som sänker droppet till fyra à sex millimeter, säger Kellheim.

Inte heller sådana skor är till för vem som helst.

- De är egentligen utvecklade för personer som inte nöjer sig med att springa maraton, utan som gärna ger sig i väg på extremlöpning, säger Tom Kellheim.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.