Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Slår larm. Fyra fackförbund står bakom den anmälan som skickades till Arbetsmiljöverket i början av veckan.

Varning för att bli akut sjuk i jul

Facken på Sahlgrenskas akutmottagning har tillsammans anmält sin arbetsgivare till arbetsmiljöverket och varnar för att både personalens och patienternas hälsa är i fara.

– Jag känner en väldigt stor oro för de göteborgare som blir sjuka under helgerna, för vi kan inte ge dem den vård vi önskar. Det är väldigt ansträngt redan nu och så har vi planerade julstängningar på gång, säger en av akutens anställda.

Hon har hört av sig till Göteborgs-Posten som en sista utväg.

– Facket har gjort en anmälan till arbetsmiljöverket, de kan värna om arbetsmiljön, men jag ringer för att jag är orolig för patienterna, för deras säkerhet. Något måste hända.

Monika Djurner som är huvudskyddsombud på Vårdförbundet, bekräftar bilden. Hon säger att det alltid brukar landa i en fråga om patientsäkerheten är hotad.

– Vi brukar inte vilja oroa befolkningen... men vi börjar komma till den nivån nu där det börjar bli patientfarligt.

 

Höjd ribba

Kvinnan som har ringt till GP beskriver en situation med stängda vårdplatser och lång väntan på läkare, där många äldre tvingas ligga i dagar i väntan på plats, och där patienter skickas hem på allt lösare grund.

– Ribban för att få ligga kvar höjs hela tiden. Fortfarande finns det någon form av värdighet, men det börjar tummas på det. Det känns inte bra att driva den här typen av vård.

De fackliga organisationerna Vårdförbundet, Kommunal, Saco och Vision lämnade i förra veckan över en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren, för att slå larm om en ohållbar arbetsmiljö. ”Patientsäkerheten upplevs som kraftigt hotad vilket leder till en stor etisk stress hos personalen” stod det i anmälan.

 

Svaret räckte inte

När arbetsgivarens svar kom i måndags såg facken ingen annan utväg än att skicka anmälan vidare till arbetsmiljöverket.

– Svaret handlar om vad man vill göra i framtiden, men det är tydligt att man inte har kraft eller förmåga att lösa situationen här och nu. Och det måste lösas annars går vi under, säger Monika Djurner på Vårdförbundet.

Hon säger att svaren i sig inte är dåliga.

– Det handlar om kompetensutveckling och vikten av att anställa ny personal... men ingen personal kommer ju hit! Lösningarna bygger på önsketänkanden.

Den anställde som har hört av sig till GP bekräftar bilden och beskriver akutens speciella läge, där det inte går att stänga dörren. Andra avdelningar kan stänga vårdplatser och säga nej till patienter. Akuten måste ta emot dem som kommer.

Hon säger att lösningen är att göra Sahlgrenska till en attraktiv arbetsplats.

– Vi måste få hit kompetent personal så att vi kan öppna vårdplatser runtom på sjukhuset och lätta trycket på akuten.

 

Lön är inte allt

Det handlar om att skapa en bra arbetsmiljö, rimliga arbetspass och rimligt betalt.

– Lön är inte allt, men man måste kunna betala personalen nog för att de ska vilja komma hit – och stanna. I dag ser vi ett jättetapp av kompetent personal. Hela Sahlgrenska blöder. Varenda avdelning med dygnetrunt-bemanning har bekymmer.

Men med julen precis runt knuten är det inte främst det långsiktiga som bekymrar kvinnan som larmat GP, utan det akuta läget.

– Jag har rekommenderat mina anhöriga att inte fira jul här i Göteborg. Vi har tanter födda 1919 som ligger i tre dygn i väntan på vårdplats. Det är inte värdigt! Det hade varit rimligt att gå upp i stab vid ett sånt här tillfälle.

Hon tycker det är viktigt att det här kommer fram till skattebetalarna, för hon tycker inte de får det de tror sig betala för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.