Det kan bli riktigt hårda vindbyar på västkusten under lördagen. Arkivbild.
Det kan bli riktigt hårda vindbyar på västkusten under lördagen. Arkivbild. Bild: Carmen Jaspersen

Varnar för hård vind i eftermiddag

Det kommer blåsa rejält på västkusten under lördagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för södra Bohuslän, men även göteborgarna kommer få känna av vädret.
– Det kan bli mycket hårda vindbyar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog hos Foreca.

ANNONS
|

Ett lågtryck kommer att röra sig upp och österut över landet under lördagen. I samband med att det passerar under eftermiddagen kommer det att blåsa upp ganska ordentligt över västkusten, och även ner mot Skåne.

– Det är ett ganska stort område där vindbyarna kan bli mycket hårda och komma upp emot 20 meter per sekund, säger Sjöstrand.

– Allmänt ligger vinden på mellan 10 och 15 sekundmeter.

Ruggigt väder i Göteborg

SMHI gick tidigt på lördagen ut med en klass 1-varning för sydligaste Bohuslän gällande mycket hårda vindbyar. Där kan det under eftermiddag och tidig kväll komma västliga vindbyar på 21 meter per sekund, vilket kan innebära att träd kan knäckas och problem för höga fordon.

ANNONS

I Göteborg ser det ut att bli en ruggig lördag som förutom blåsten bjuder på regn och lite snö. Vinden väntas dock avta inatt och prognosen för söndagen ser betydligt ljusare ut, enligt Sjöstrand.

– Lågtrycket rör sig bortåt och efter hand väntas det klarna upp mer och mer. Under eftermiddagen kommer det säkert vara en del sol över västkusten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS