Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varmare hav bjuder in främmande fiskar

Havsvattnet på västkusten är betydligt varmare än vad som är vanligt i november. Det märks under ytan. – Kallvattenfiskar som flundra, torsk, och tånglake missgynnas när temperaturerna blir varmare, medan andra arter som abborre och gös troligen kommer att gynnas, säger Sofia Brockmark, på Havs- och vattenmyndigheten.

Det är inte bara på land som de varit varmare än normalt under hösten. På västkusten och i södra Östersjön är betydligt varmare än man tidigare uppmätt. Enligt SMHI var ytvattnet i Skagerrak utanför södra Bohuslän i mitten av månaden 13,5 grader varmt. Det är mer än fyra grader varmare än normalt. Havet var varmt även förra hösten, fast inte lika extremt.

På Havs- och vattenmyndigheten följer man noga utvecklingen. Temperaturen i havet påverkar den biologiska mångfalden.

– Värmegynnade arter förväntas bli fler, både som etablerar sig här och sådana som här på tillfälliga besök, medan våra kallvattenarter väntas flytta. Arter, som är fastsittande missgynnas generellt när miljöförhållandena ändras, säger Sofia Brockmark.

Makrill är en art som inte trivs när temperaturen i vattnet stiger för mycket. I takt med att det blivit varmare i havet har beståndet flyttat allt längre norrut.

Men det varma vattnet lockar även till sig arter som vanligtvis inte lever längs den svenska kusten. Över tid har allt fler främmande arter från medelhavet och svarta havsområdet synts till, som kommer hit i jakt på föda.

Det är dock fortfarande mycket svårt att förutsäga hur den biologiska mångfalden kommer att förändras av en klimatförändring. Men en sak är säker. Desto snabbare förändringarna sker, desto större är risken att arter dör ut, och desto mindre chans att nya arter bildas.

Förutom klimatet bidrar även ökad global handel, med fler och snabbare transporter, att risken för spridning och etablering av främmande arter ökar.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten är Sverige, på grund av sitt geografiska läge, ganska förskonat om man jämför med tropiska och varmtempererade områden, där problemen är som störst.

– Osäkerheten hur varmare temperaturer påverkar våra vatten är fortfarande stor, säger Sofia Brockmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.