Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Varför ska vi tro på det nya löftet?

Förskolan är socialdemokraternas viktigaste löfte. Och nu lovas 6 000 nya platser på fyra år. Det låter som en väldigt bra satsning.

Jag vill inte vara någon glädjedödare, men frågan som måste ställas är ändå: varför ska vi tro på er den här gången?

Lars Johansson, Frank Andersson, Marie Lindén, Ann Lundgren, Robert Hammarstrand - raden på kommunalråd som brutit mot lagen är lång. De är och har varit ansvariga för förskolan.

I sexton år, så länge lagen om förskoleplats funnits, har Göteborg brutit mot den. Men några bötesbelopp eller ens några politiska konsekvenser har vi inte sett till. Det är, kort sagt, en tandlös lag; till intet förpliktigande.


Trots den till
synes hopplösa uppgiften har löftena om att bygga bort dagisköerna ständigt upprepats. Och löftesbrotten har stått som spön i backen med ständigt nya förklaringar: brist på lokaler, på personal, på pengar eller att barnen plötsligt blivit för många.

Man kan lägga till ännu en förklaring: brist på ansvarsutkrävande. Det kanske inte är de ansvariga kommunalråden som är ansvariga. Satsningarna de gjort har inte sällan hamnat någon annanstans när pengarna kommit till stadsdelsnämnderna.


Den centrala politiska ledningen
gör en satsning som i praktiken sedan saboteras ute i SDN. Av partikolleger. Det är en konstig ordning.

Från rödgrönt håll vill man inte ha tvingande villkor på SDN, logiskt kanske med tanke på att det klagas på att staten ständigt tvingar på kommunerna nya åtaganden. Men det har inte varit särskilt bra för att lösa förskoleproblemen.

Lika påhittiga som politikerna är när man ska förklara tillkortakommandet är man när det gäller att på konstlad väg ta fram fler platser: större barngrupper eller dra ner vistelsetiden för barn till arbetslösa och föräldralediga.

Tyvärr är frågor som rör barnen inte lämpade för enkla lösningar. Det handlar om att inte bara få fler platser utan också med god kvalitet.


Det nuvarande ansvariga
kommunalrådet Robert Hammarstrand tycker att kvaliteten är god samtidigt som han anser att barngrupperna är för stora. Den ekvationen går inte ihop.

Redan på 70-talet ropade vi den politiska parollen som dessvärre varit aktuell varje år sedan dess. Låt politikerna höra den om och om igen: Ropen skalla daghem åt alla!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.