Vardagsrummet farligare än du tror

ANNONS
|

I de fyra städerna har miljöinspektionen besökt sammanlagt 29 butiker för att kontrollera och öka kunskapen om kemikalier i varor och reglerna kring detta.

De har fokuserat extra på inredningen i vardagsrummet, där familjer tillbringar mycket tid.

– Barn är extra känsliga för påverkan av kemikalier och deras sätt att utforska sin omgivning genom att smaka och suga på saker gör dem extra utsatta, säger Ulrika Siemers, miljöinspektör i Göteborg i ett pressmeddelande.

Miljöinspektörer tog stickprov på bland annat dukar, plastblommor, sittpuffar och kuddfodral. Det är varor som ofta är gjorda plast eller konstläder.

Fem varor visade sig innehålla ftalaten DEHP, som finns med på listan över särskilt farliga ämnen, för både människors hälsa och miljön. DEHP kan bland annat skada förmågan att skaffa barn.

ANNONS

Den statliga myndigheten Kemikalieinspektionen har fått uppgifter av miljöinspektörerna om vilka leverantörer som inte informerat butikerna om innehållet i varorna.

Fem varor innehöll också förbjudna klorparaffiner, som är långlivade och inte kan brytas ned i naturen. Klorparaffinerna klassas som möjligt cancerogena, och får därför inte säljas.

–Butikerna som sålde dessa varor har informerats och de har tagit bort varorna ur sitt sortiment. Vi har också begärt att butikerna ska redovisa hur de i fortsättningen kommer att arbeta för att förhindra att varor som innehåller förbjudna ämnen säljs, berättar Ulrika Siemers.

Bara i en tredjedel av butikerna kände man till att det finns regler för kemikalier i varor, men de flesta butikerna bedömdes ändå ha rutiner för hur kundernas frågor om kemikalier ska hanteras.

Under 2015 fortsätter miljöförvaltningar i städerna att besöka butiker för att informera om och kontrollera kemikalier i varor.

ANNONS