Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Var ute och roade sig — knivhöggs till döds

En australisk man i 30-årsåldern hittades svårt knivskadad vid Odinsplatsen några dagar innan julafton. Han fördes med ambulans till sjukhus, men avled senare.
Vad som ligger bakom det misstänkta mordet är fortfarande en fråga som polisen ställer sig.
— Det finns ingen klar bild av vad det är som har hänt, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Omständigheterna kring den australier som hittades svårt knivskuren vid Odinsplatsen för en dryg vecka sedan är fortfarande en gåta för polisen.

— Vi har klarlagt hans sista timmar, men det saknas fortfarande en bit. Vi är intresserade av vad han har gjort kring fyndplatsen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Enligt vad GP erfar arbetar polisen efter hypotesen att mannen hade varit ute och roat sig i centrala Göteborg den aktuella kvällen. Efter midnatt har han, enligt vad GP erfar, hälsat på en bekant i en lägenhet nära Heden.

"Ingen klar bild av vad som har hänt"

En dryg timme senare gick han därifrån, för att ta sig till en bostad i närheten av fyndplasten.

Han påträffades svårt skadad vid Odinsplatsen. Efter att privatpersoner larmade polisen kunde en patrull som var ute på ett annat ärende, komma till Odinsplatsen.

— Det finns ingen klar bild av vad det är som har hänt. Vi är väldigt intresserade av vittnen eller om det finns någon som kan ha sett något. Det är fortfarande oklart var den exakta brottsplatsen är, säger Tommy Nyman.

LÄS MER: Australier död efter knivattack i Göteborg

"En helt vanlig Svensson"

Mannen var i 30-årsåldern och fördes med ambulans till sjukhus men avled senare samma förmiddag, enligt vad GP erfar dog han av svåra stickskador i buken och bålen.

Kriminalkommissarie Ben Wahlin sa senare samma dag att de inte känner till varför just denna mannen drabbades.

— I min värld är detta en helt vanlig Svensson som råkat mycket illa ut. Det finns absolut ingenting i den här personens bakgrund som indikerar att någon sådant här skulle kunna hända, berättade kommissarie Ben Wahlin, gruppchef på utredningsenheten i Storgöteborg för GP, samma dag som mannen hade konstaterats död.

Den avlidne mannen är född och uppväxt i Australien. Han kom till Göteborg i somras och hade en svensk flickvän i Göteborg. Dagarna efter att australiern hittades skadad vid Odinsplatsen har blommor, ljus och en lapp med orden ”Why? With love”, satts upp vid fyndplatsen.

Vet inte brottsplatsen

Enligt GP:s källor kan överfallet ha inträffat längre västerut, närmare Drottningtorget.

Mannen, då med livshotande skador, har i så fall lyckats ta sig flera hundra meter innan han ramlat till marken.

— Vi vet ännu inte om fyndplatsen är densamma som brottsplatsen, har Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst, tidigare sagt.

Polisen har dagarna efter attacken arbetat intensivt med att knacka dörr i närheten av Odinsplatsen för att hitta eventuella vittnen till attacken.

Man har också kartlagt mannens sista timmar och pratat med hans vänner och närstående i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.