Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskyldigt offer. Yuusuf Warsame blev offer för våldet i Göteborg när en handgranat kastades in genom fönstret till rummet där han låg och sov.

"Var finns stödet från samhället när det värsta händer?"

Det har gått tio dagar sedan Yuusuf Warsame, en åttaårig pojke från England, blev offer för våldet i Göteborg. Mitt i den djupa sorgen frågar sig familj och släkt: Var finns engagemanget från stadens styrande?

Måndagsmorgonen den 22 augusti kastades en handgranat in genom ett fönster till en lägenhet i Biskopsgården. I rummet låg åttaåriga Yuusuf Warsame och sov tillsammans med sina syskon och släktingar. Yuusuf skadades så svårt att hans liv inte gick att rädda.
Abdi Aziz, som bor i Göteborg, är släkting till Yuusuf och hans familj. Han är också talesman för de anhöriga till Yuusuf. 
GP talar med Abdi Aziz dagen efter Yuusefs begravning. Då har det gått åtta dagar sedan det fasansfulla dådet. Abdi Aziz är bedrövad, men också arg.
– Det är fruktansvärt. Kommunen har brustit i allt vad kriskunskap heter. Jag förstår inte hur de arbetar. Allt de säger är bara tomma ord. Jag är chockad över hur de hanterat det, säger han.
– Hur tänker de då när de säger att de ska jobba förebyggande? Barn som varit med om detta trauma utan att få något som helst stöd från efteråt – vad händer med dem när de växer upp? Inte ens barnministern, som besökte Biskopsgården efter dådet, har försökt träffa någon av de drabbade. 

Läs också: Göteborgarna rasar mot gängvåldet

Kan förvärra situationen

Han befarar myndigheternas brist på engagemang riskerar att öka motsättningarna mellan olika grupper i samhället och förvärra våldssituationen ytterligare.
– Och det handlar inte bara om Biskopsgården. Det handlar om hela Göteborg. Våldet i Göteborg har eskalerat och det var inte första gången ett barn dog.
Trots allt som hänt och trots den frustation Abdi Aziz nu känner säger han:
– Det som hänt har hänt. Det är de unga vi måste satsa på. Se till att de får växa upp under bra villkor. Att de får utbildning och sysselsättning.

På tillfälligt besök

Yuusuf Warsames familj, föräldrar och syskon bor i England och var bara på tillfälligt besök i Göteborg och Biskopsgården när dådet inträffade. Abdi Aziz har tidigare berättat för GP att ingen av dem som befann sig i lägenheten när handgranaten exploderade fått någon hjälp för att hantera det trauma de utsattes för.
– Och det var flera små barn i lägenheten. En del av dem var i samma rum som Yuusuf. Men ingen, ingen tjänsteman och ingen politiker, har sökt upp familjerna. Ingen har hört av sig till dem. Nu har det gått åtta dagar, säger han

Barnen, som inte bara mist sin bror och vän, utan också var med vid explosionen, är djupt skakade och har svårt att äta och sova.
– Det är skandal att de inte fått något stöd, säger Abdi Aziz. 
Läs också: "Hur kunde det bli så här?"

Läs också: Bilden av Göteborg skadas av våldet


Visa att du står upp mot våldet!
Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog
.

Därför säger GP att #nuärdetnog

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.