Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vapenlagar under luppen

Efter massmorden i Norge är vapenlagarna åter ifrågasatta. På Göteborgs sportskytteklubb är reglerna för nybörjare tveklösa.

En lång gropig grusväg kantad av sly leder fram till en parkeringsplats vid några huslängor i Högsbo industriområde.

Det är i sådana miljöer som skytteklubbar får hålla till. Lite i utkanten, lite halvsuspekt. Ragnar Skanåker-nördar.

Men här var det SM bara för ett par veckor sedan med 1 000 deltagare. Klubben är en av Sveriges största med stor ungdomsverksamhet.

Men nu handlar det återigen om hur man ska undvika att fel personer har vapen.

– Ibland kan det komma idioter som skapar problem för oss, säger Lars Lundmark, ordförande i Göteborgs pistol och sportskytteklubb (GPSSK). Det är inte den här uppmärksamheten vi söker. Vi vill utöva vår idrott.

– Det händer att vi får hit folk som vi tvingas sålla bort, säger Lars Lundmark. De försvinner ofta efter fyra-fem gånger. Man vill inte stå och skjuta om man inte kan lita på den som står bredvid. Vi har byggt upp ett system där vi lär känna folk.

Vapenlicenslagens krav på medlemskap i skytteklubb i sex månader är ett sätt att få en social kontroll.

I GPSSK får man först gå nybörjarkurs med luftpistol – en gång i veckan i ett halvår. Därefter ta guldmärke med teori och praktik. Medlemskap kräver två referenser.

Sedan kan man söka vapenlicens.

Åke Lewensjö, veteran i klubben, är som alla bestört över det som hänt i Norge.

– Det är bra att vapenlagarna ses över, säger han. Det går säkert att skruva åt någonstans, men det gäller att hitta en balans. Man kan till exempel dra licensen direkt för någon som har problem och därefter göra en utredning.

Det finns nästan två miljoner vapenlicenser i Sverige, varav 260 217 i Västra Götaland. Plus ett antal tusen illegala vapen.

Det finns ingen statistik över halvautomatiska vapen i Sverige. Ett sådant hade massmördaren Anders Behring Breivik.

Han hade licens för jakt, men det är inte tillåtet i Sverige.

– En Ruger Mini 14 som är av militär typ får man inte jaga med, säger Lars Tonneman, chef för polisrättssektionen vid Rikspolisstyrelsen. Här är det bara tillåtet att jaga med halvautomatiska gevär av civil typ. Men regelverket är en djungel.

I såväl Norge, Finland som Sverige har det höjts röster om en översyn av vapenlagarna.

I Finland skärptes de efter skolskjutningarna för några år sedan. I Norge sitter redan en utredning som kommer att föreslå skärpningar.

I Sverige har flera riksdagspartier krävt en översyn av vapenlagarna. Justitieminister Beatrice Ask (M) uppger att man arbetar med frågan.

I Rikspolisstyrelsens föreskrifter står det att det bör ”krävas starkare skäl för att återkalla ett vapentillstånd än för att avslå en vapenansökan”.

Det är alltså lättare att få en vapenlicens än att bli av med den.

I Norge förslås att det ska bli svårare att få vapen och lättare att ta tillbaka dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.