Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vapen ska ha riktats mot person i Haga

Det som först misstänktes vara en skottlossning betraktas nu istället av polisen som ett grovt olaga hot och ett grovt vapenbrott.
Enligt uppgifter till GP riktade sig hotet direkt eller indirekt mot en eller flera personer med koppling till den så kallade B-falangen från Södra Biskopsgården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var klockan 19.32 på tisdagskvällen som polisen larmades om en misstänkt skottlossning i närheten av Skanstorget i Haga Göteborg. Åtta minuter senare var den första polispatrullen på plats.

Enligt polisens uppgifter ska två män på en moped ha synts med ett vapen. Inledningsvis fanns det uppgifter om skottlossning men det har polis på plats inte kunnat hitta några belägg för.

– Det vi har är att någon ska ha synts bärandes på ett automatvapen eller gevär. Men vi har inga vittnen som har sett någon skjuta mot personer eller föremål. De som ringer in till oss är stressade. Det kan ligga nära till hands att då säga att det skjuts om man ser ett vapen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Istället för en skottlossning utreds händelsen nu som ett grovt olaga hot och ett grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till GP ska vapnet ha visats upp för en person i eller i anslutning till ett parkeringshus.

Gärningen skulle kunna tolkas som ett direkt hot mot personen som det visades upp för, men också som ett indirekt hot mot en eller flera andra personer med kopplingar till den så kallade B-falangen från Södra Biskopsgården.

Två personer kontrollerades

Grupperingen ligger sedan något eller några år tillbaka i tiden i en våldsam konflikt med den så kallade A-falangen som de en gång i tiden var allierade med.

Under det stora polispådraget som följde tisdagskvällens larm stoppades en bil i närheten av platsen där vapnet ska visats upp. Två personer, en iklädd rånarluva och en annan iklädd skottsäker väst, leddes därefter in i en trappuppgång av polisen innan de efter cirka en halvtimmes tid släpptes på fri fot.

Vid 22-tiden fanns det inga uppgifter om att någon person hade gripits misstänkt för något brott.

Enligt polisens presstalesman Stefan Gustafsson så arbetar polisen fortfarande med att få full klarhet i vad som egentligen hände under tisdagskvällen.

– Vi fortsätter kartlägga vad som hänt. Vi är jätteintresserade av att få in ytterligare vittnesuppgifter, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.