Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Vapen hittat i Lövgärdet efter mordet

Ett vapen har anträffats i samma område som en lärare igår brutalt sköts till döds inför skolelever i Lövgärdet i Göteborg. Vapnet kopplas dock enligt polisen inte till själva mordet.

– Det har hittats ett vapen, men det har ingen anknytning till brottet, säger förundersökningsledaren Annika Johansson till GP.

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

Vid 09-tiden på torsdagsmorgonen sköts en 27-årig lärarvikarie på Lövgärdesskolan ihjäl utanför Willys i Lövgärdet centrum. Mordet inträffade bara några hundra meteter från själva skolan och flera elever blev vittnen till skjutningen. 

LÄS OCKSÅ: Flera barn ska höras om mordet

Polisen har sedan dess sökt efter tre maskerade gärningsmän som sågs lämna brottsplatsen i vad beskrivs som en metallic-blå bil. Det ska troligen röra sig om en Renault Clio.

Under torsdagen meddelade polisen att man hade beslagtagit en bil inom ramen för den mordutredning som inleddes efter dödsskjutningen. Polisen ville under torsdagen inte lämna några detaljer om den beslagtagna bilen, men förundersökningsledaren Annika Johansson uppger nu att det handlar om en blå bil. 

– Vi har en blå bil i beslag som vi ska undersöka nu, det är väl det jag kan säga. 

Misstänker ni att det är gärningsmännens flyktbil?

– Vi ska undersöka bilen. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger Annika Johansson. 

 

Tre bilar beslagtagna

Enligt polisens presstalesman Peter Adlersson har totalt tre bilar tagits i beslag i utredningen, en av dem är bilen som offret satt i.

– Samtliga bilar anses intressanta för utredningen och ska genomgå tekniska undersökningar, säger Adlersson. 

LÄS OCKSÅ: Sörjer sin vän och kollega

Under torsdagen hittades även ett vapen i Lövgärdet efter mordet. Vapnet hittades i anslutning till en lekplats av en privatperson. 

– Det stämmer att det har hittats ett vapen, men det har ingen anknytning till det här brottet, säger förundersökningsledaren Annika Johansson.  

Vad handlar det om för vapen?

– Det vill jag inte uttala mig om då jag inte är förundersökningsledare i den utredningen.

Hittades vapnet i samband med de utredningsåtgärder som polisen vidtog efter mordet på lärarvikarien? 

– Det vill jag inte kommentera säger, Annika Johansson som även uppger att något vapen som polisen misstänker användes vid mordet ännu inte har anträffats.  

Enligt presstalesmannen Peter Adlersson har en separat utredning nu inletts med anledning av vapenfyndet. 

– Det har vi gjort för att utröna varför det har legat där. Men det har ingen anknytning till mordet, säger Peter Adlersson. 

 

Två har hämtats till förhör 

Förundersökningsledaren Annika Johansson uppger fortsatt att polisen ännu inte har någon misstänkt eller gripen efter mordet på lärarvikarien. Tidigt på torsdagseftermiddagen plockades en man in till förhör, men han släpptes senare på fri fot utan att vara misstänkt för något brott. Senare under dagen hämtades ytterligare en person in till förhör. 

LÄS OCKSÅ: Mördade mannen jobbade som lärare på skolan

– Personerna är hörda upplysningsvis, men är inte misstänkta för något brott och släpptes efter förhören, säger Peter Adlersson. 

 

"Jobbar på för fullt" 

Jakten efter gärningsmännen fortsätter nu enligt Annika Johansson med fullt kraft. När det gäller tänkbara motiv som kan ligga bakom händelsen är Johansson precis som under gårdagen förtegen. 

– Det är inget jag kan kommentera i nuläget. Utredningen fortsätter och vi har inte hunnit sammanställa alla förhör än. Det hölls mängder med förhör under gårdagen, hur många kan jag inte svara på i nuläget, men vi jobbar på för fullt, säger Annika Johansson. 

När det gäller själva händelseförloppet vill Johansson i nuläget inte kommentera det i närmare detalj. 

LÄS OCKSÅ: Vittne: ”Jag kände efter pulsen men det fanns ingen”

Under torsdagen beskrev vittnen och polisens presstalesmän det som att två maskerade skyttar jagade lärarvikarien och besköt honom utanför Willys vid Lövgärdet centrum. Jakten ska sedan ha fortsatt mot bilen där offret senare hittades död. Fönsterrutorna på bilen var också delvis krossade när läraren hittades död.  

På bilder från platsen ser det också ut som att bilen har kört in i en stor sten utanför Willys då fronten delvis är demolerad och står intryckt i stenen. Johansson vill inte kommentera om polisen misstänker att offret hann in i sin bil och starta den innan han träffades av gärningsmännens kulor och avled.  

Enligt både vittnen och polisens presstalesmän flydde två misstänkta gärningsmän efter skjutningen in i en blå bil där en tredje maskerad person väntade. 

LÄS OCKSÅ: Vittne: ”Jag kände efter pulsen men det fanns ingen”

Under dagen kommer polisen att fortsätta samla in uppgifter om mordet genom att knacka dörr i Lövgärdet. Polisen är fortsatt intresserade av uppgifter om mordet och personer som vet någon om brottet uppmanas att ta kontakt med polisen via växelnumret 114 14. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.