Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Margite Guséus Nordenstam brinner för att ge hundar nya hem via Hundstallet i Stockholm. Nästa år ska hon vara med och öppna ett hundstall i Bergsjön.

Vanvårdade hundar får nytt hem i Bergsjön

Vanvårdade hundar ska få ett hem i Göteborg. Hundstallet i Stockholm etablerar sig i Bergsjön. Nu söker man volontärer.

I dag börjar årets upplaga av hundmässan My Dog på Svenska Mässan. På programmet finns bland annat talangtävling, hundutställningar och föredrag om hundar. På plats på mässan finns också Svenska Hundskyddsföreningen, som berättar om en mer sorglig sida av hundägande. I över 100 år har föreningen drivit Hundstallet i Stockholm, där man har tagit hand om och omplacerat vanskötta, oönskade, bortsprungna eller av polis omhändertagna hundar.

Margite Guséus Nordenstam är verksamhetschef för Hundstallet. Hon har sett alla möjliga varianter av att överge eller vanvårda hundar. Hon berättar om gamla hundar som får konstaterat cancer hos en veterinär, och där ägaren inte har någon försäkring som täcker operationskostnaden.

- Då åker de ibland till skogen och släpper ut hunden. Sedan hittar någon hunden och lämnar den hos oss, säger Margite Guséus Nordenstam.

Riktigt vanvårdade hundar kommer också till Hundstallet.

- Som en tik med valpar som vi fick in för ett tag sedan. De bodde i ett rum i sitt eget bajs. De hade aldrig sett något annat än det rummet. Sådana hundar får man jobba mycket med. De blir helt förskräckta när de får bo i en egen box, eller när de ska vara utomhus, säger Margite Guséus Nordenstam.

Nästa år öppnar Hundstallet även i Göteborg, där föreningen ska ta emot hundar från hela länet.

- Vi har fått signaler om att det behövs i Göteborg. Detta är ett storstadsproblem och vi har förstått att det finns många hittehundar och vanvårdade hundar i Göteborg som skulle behöva tränas och socialiseras för att kunna få nya hem. Nu på mässan kommer vi att ragga volontärer, som förhoppningsvis vill vara med oss när vi startar nästa år, säger Margite Guséus Nordenstam.

Hundstallet tar årligen emot runt 400 hundar. Verksamheten bygger på att hundarna omplaceras. De tränas och socialiseras för att sedan – oftast inom 40 dagar – flytta till en ny ägare. Men ibland är det svårt, även om intresselistan för att få köpa hundar från Hundstallet är lång. Det kostar 3 000-4 000 kronor att köpa en hund. Tilltänkta ägare får fylla i formulär om önskemål och livsstil, de intervjuas och går kurser innan någon hund får följa med hem.

- Vi vill att hundarna ska omplaceras inom ett år. Oftast går det mycket snabbare. Men det viktiga är att det nya hemmet och hunden matchar varandra, så att det verkligen blir bra. Ibland hittar vi inget hem som matchar, och då tar det tid, säger Margite Guséus Nordenstam.

Föreningen förhandlar just nu med kommunen om mark i Bergsjöns industriområde, där det finns bra natur för hundarna att röra sig i. Finansieringen hoppas den ideella föreningen kunna lösa:

- När vi byggde vårt stall i Åkeshov i Stockholm samlade vi in 19 miljoner kronor från personer och företag som ville skänka pengar. Det bekostade hundstallet. Vi hoppas att få många nya givare och medlemmar i Göteborg, säger Margite Guséus Nordenstam.

FAKTA Ett år på Hundstallet

Hundstallet i Stockholm tog emot 408 hundar.

358 lämnades in av polisen.

50 lämnades in av allmänheten.

Av dem omplacerades 128 hundar och 30 avlivades.

Totalt vårdades hundarna i 16 890 dygn.

(Statistiken är Hundstallets egna från 2012)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.